24 Aralık 2014 Çarşamba

AKP'nin açılımına CHP talip oldu




CIA’nın yan kuruluşu Stratfor’aTR705 no ile  kayıtlı Tanrıkulu Apo’nun isteğini Meclise sundu 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Açılım” için Meclis’e 70 maddelik teklif sundu. Tanrıkulu’nun teklifinde Öcalan’ın da dillendirdiği konular yer aldı. Teklifte, TBMM çatısı altında “Toplumsal Mutabakat ve Ortak Akıl Heyeti Komisyonu” kurulması da var.


Tanrıkulu’nun sunduğu teklif, 21 farklı kanunda ve TBMM İçtüzüğünde değişiklik öngörüyor. 70 maddelik teklifte 28 konuda yeni düzenlemeler öngörülürken, TBMM İçtüzüğünde 18 yeni madde ihdası ve 46 maddede değişiklik yapılması isteniyor.

YENİ ANAYASA

Tanrıkulu’nun teklifin gerekçesinde PKK ile  benzer bir dil kullanması dikkat çekiyor “Eşit yurttaşlık ve demokrasi”  vurgusu yapılan gerekçede  ana dilde eğitim de savunuluyor.  “Türkçe’nin eğitimi ve öğretiminin yanı sıra, anadilde eğitim de çocuğun yararını gözeten, bilimsel, pedagojik bir yaklaşımla ele alınıp çözülmelidir” deniliyor. Teklifin gerekçesinde sorunun çözümü için yeni anayasa vurgusu yapılırken şu görüşlere yer veriliyor:

“Kürt sorununa kalıcı çözümün en önemli unsurlarından biri, demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir perspektifle hazırlanacak olan yeni bir anayasadır. Ancak ne yazık ki mevcut ortamda yeni bir anayasanın hazırlanması fırsatı ıskalanmıştır. Diğer yandan yeni bir anayasanın toplumsal katmanlarda zemin ve karşılık bulabilmesi için de ciddi bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç vardır. Bu zihniyet değişikliği zaruretinden hiçbir kesim azade değildir. Gerek devletin, bürokrasinin, iktidarın ve genel olarak siyaset kurumunun gerekse yanlış uygulamalar sonucu yaratılmış olan toplumsal kutuplaşmanın giderilmesi açısından bu kaçınılmazdır.

AKP ÇÖZÜME İNANCI ZAYIFLATIYOR

TBMM’ye sunduğu teklifi  savunan Tanrıkulu,  AKP’yi “çözüme olan inancı zayıflatmakla” suçladı. Tanrıkulu, “AKP’nin çözüm sürecini sürüncemede bırakarak, çözümden yana herkesi kendisine mahkum kılmayı amaçlayan bu politikasının sonucunda süreç her türlü provokasyona açık hale gelmekte, toplumun çözüme olan inancı azalmakta, sürece yönelik kaygılar derinleşmekte” diye konuştu.

TEKLİFTE DİKKAT ÇEKEN BAŞLIKLAR

- Siyasetteki dil yasaklarının tamamen sona erdirilmesi,

- Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir “Toplumsal Mutabakat ve Ortak Akıl Heyeti Komisyonu”nun oluşturulması,

- Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimleri taşıyan meydan, bulvar, cadde, yol, sokak, park ve benzeri alanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait işletme, tesis, bina ve benzeri tüm yapıların ve kışlaların tespit edilmesi ve bu isimlerin değiştirilmesi amacıyla TBMM’de komisyon kurulması,

- Adları değiştirilen köy, bucak, ilçe ve diğer yerleşim yerleriyle coğrafi yerlerin eski adlarının yeni adlarıyla birlikte kullanılması,

- Dersim olaylarının tüm boyutlarıyla araştırılması için Dersim arşivlerinin devletin ilgili tüm kurumlarından alınıp TBMM’de toplanarak halka ve araştırmacılara açılması,

- Nevruz’un resmi bayram olması,

- Koruculara kamuda başka alanlarda istihdam olanağı getirilerek, koruculuk sisteminin kaldırılması,

- Hrant Dink’in adının Şişli’de bir caddeye verilmesi.

Kaynak http://www.aydinlikgazete.com/politika/akpnin-acilimina-chp-talip-oldu-h59257.html
Aydınlık / Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder