24 Kasım 2019 Pazar

BASIN AÇIKLAMASI Öğretmenler Günü 2019


BASIN AÇIKLAMASI
24 Kasım günü 12 Eylül’den bu yana Türkiye’de öğretmenler günü olarak kutlanıyor. Öğretmenler gününün, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan, iş güvencesi, öğretmenin hak ve sorumlulukları öğretmenlerin ücretleri, sağlık, sosyal güvenlik ve emeklilik gibi konuların tüm kamuoyunca bilince çıkarıldığı, tartışıldığı, çözümler üretildiği, öğretmenlerin birlik, dayanışma ve örgütlü mücadelesinin simgesi olan bir gün olması dilenir ve istenir.
Ancak üzülerek belirtelim ki tüm emekçiler gibi eğitim emekçileri de 24 Kasım 2019 Öğretmenler Günü’nü hukuksuz ihraçlar ve açığa almalar, soruşturma ve sürgünlerin olağanlaştığı, her gün artan pahalılık, zamlar karşısında yaşamlarını güçlükle sürdürdükleri koşullarda karşılamaktadır. (2009’da 9/1 derecedeki bir öğretmen maaşı ile 15 çeyrek altın alabiliyorken, on 2019 da aynı öğretmen maaşı ile bugün ancak 9 çeyrek altın alabilmektedir. )İktidarın söylemlerinin aksine öğretmen her geçen gün yoksullaştırılmıştır.
700.000 aşan atanamayan öğretmenin birer ikişer intihara sürüklendiği, darbe soruşturmalarında yandaşlar kollanıp korunurken, yandaş olmayanların ötekileştirilip dışlandığı, Öğretmen istihdamında yaşanan bir güvencesizleştirme olan “sözleşmeli öğretmenlik” vb. uygulamalarla öğretmenlerin başta özlük hakları ve çalışma koşulları olmak üzere kazanımlarının ellerinden alındığı tehlikeli bir süreç yaşanıyor.
Eğitimin en önemli öğesi olan Öğretmenlik mesleği ve mesleki idealleri, iktidar eliyle uygulanan bilinçli politikalarla çok yönlü olarak hızla yozlaştırılmıştır. Eğitim alanında temel ilke olan “akıl ve bilim” yolu terk edilmiş, eğitim tümüyle ve hızla tarikat ve cemaatlerin denetim ve kontrolüne bırakılmıştır.
Geçmişte kendi sorunlarını halkın sorunlarından ayrı görmeyen, her türlü gericiliğe, ırkçılığa karşı duran, aklı ve bilimi, aydınlanmayı tek yol gösterici olarak gören TÖS’lü –TÖB-DER’li öğretmenlerimiz 12 Mart, 12 Eylül darbelerinde ağır bedeller ödemişlerdir. Bu gün dinci gerici iktidar öğretmenlerimize geçmişte olduğu gibi yeniden büyük bedeller ödemeye mahkûm etmiş/etmektedir.
Bu gelişmeler ışığında 24 Kasım’ı kutlamanın hiçbir anlamı kalmıyor. Ancak bu gelişmeler, laik, bilimsel, kamusal ve parasız eğitimden yana olanlara, tüm öğretmenlerimize ve yurtseverlere gençlerin ve ülkenin geleceğini kurtarmak için AKP’nin piyasacı ve gerici politikalarına karşı çıkma görevi yüklüyor. Bu görev ancak tüm emek örgütleri ile birlikte bir direniş cephesi oluşturmakla yerine getirilebilir.
Albert Einstein’ in ifadesiyle, “kafatasını aşarak beyne girmenin atomu parçalamaktan daha zor” olduğu işi başarmaya çalışan öğretmenlerimizi saygıyla kutluyoruz!
YÖNETİM KURULU ADINA:                                            Mahmut ÖZYÜREK
ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ
ISPARTA ŞUBE BAŞKANI