29 Aralık 2018 Cumartesi

İhanetin Bedeli



Norveç’in yetiştirdiği en önemli edebiyatçılardan biriydi. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş, çok sıkıntılı bir gençlik yaşamıştı.
İşsizliğin, açlığın ne olduğunu daha küçük yaşta öğrenmişti. Ezen ile ezileni görmüştü.
Edebiyata da meraklıydı. Bir kaç kitap denemesi oldu ama başarısızdı.
Sonra gerçeği yazdı. Yaşadıklarını, yaşananları yazdı.
Kitabının adı, “Alık”tı. Büyük yankı yaptı…
Açlık romanıyla ünlendi. Ardından Göçebe, Gizemler, Dünya Nimeti kitapları yok sattı.
1920 yılında yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
Norveç’in en sevilen ve okunan yazarlarından biri oldu.
Ünü Norveç’i aşmış, dünyaca tanınan bir yazar olmuştu.
Ancak… 1930’larda ülkesindeki faşist partiye katıldı.
1. Dünya Savaşı’nda Norveç’in işgali sırasında faşist Almanları destekledi.
Norveç hükümetinin Nazilere teslim olması için kampanya yaptı.
Hitler’i öven yazılar yazdı. İşgal sırasında hep Nazilerle birlikte oldu.
Kazandığı Nobel ödülünü Hitler’e armağan etti. Halkını sattı.
Norveçliler onu hayal kırıklığıyla izledi.
Yıllar sonra savaş bitip Almanlar Norveç’ten çekilince tutuklandı.
Yaşı ileri olduğu için para cezasıyla kurtuldu.
Ama Norveç halkından kurtulamadı.
Norveçliler, kendilerine ihanet eden bu yazara hiç bir şey söylemedi.
Tek kelime etmediler.
Ne bir protesto.
Ne bir yazı.
Ne saldırı.
Ama bir gün evinin önüne bir genç kız gelip onun kitaplarını bıraktı..
Biraz sonra yaşlı bir adam geldi ve o da kitapları bıraktı.
Derken insanlar ellerindeki kitaplarıyla akın akın gelmeye başladılar.
O bütün bunları penceresinden izliyordu.
Oslo’lular çıt çıkarmadan, en ufak bir tepki vermeden sakince kitapları bırakıyordu.
Birinci günün sonunda kitaplar koskoca bir yığın ediyordu artık.
Ertesi gün aynı durum devam etti.
Kitap yığını büyüdükçe, Norveç’e ihanet etmiş olan yazar küçüldükçe, küçüldü.
66 yıl önce böylesine bir kış gününde banyosunda ölü bulundu.
Yüzünde acı bir pişmanlık vardı.
Halkına ihanetin bedeli ağır olmuştu.
Tarih seni unutmuyor Knut Hamson.
Zülfü Livaneli//Vatan yazısı


28 Aralık 2018 Cuma

İSTANBUL ALTIN TEPSİ İÇİNDE…


CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’a ilişkin vaatlerini dinledim.
İmamoğlu:
“İstanbul’un Ankara’dan yönetilemeyeceğini” ve İstanbul’un kendi anayasası olması gerektiğini” özellikle vurguladı.
Bu projenin, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı (AYYÖŞ) hayata geçirebilmek için hazırlık aşaması olduğu bellidir.
Dersimli Kemal de 2011’den önce Hakkari Mitinginde:
“CHP iktidarında Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın çekince konulan tüm maddelerini imzalayacağız” diye açık açık söz vermişti ve bu sözünü 18. Olağanüstü Kurultay’da da tekrarlamıştı.
Kılıçdaroğlu, amacının yerel yönetimleri merkezi idareye bağımlı olmaktan kurtarıp, karar ve icra organı haline getirmek istediğini hiçbir zaman gizlemedi.
(Görevden alınan HDP’li belediyelerin terör örgütü PKK’ya nasıl lojistik destek verdikleri ve adeta örgütün legal birimi gibi çalıştıkları hafızalarımızda canlılığını koruyor.)
***
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın imzalanmasını en çok isteyen PKK’dır.
Bu şekilde, merkezi idareye bağımlı olmadan yönetecekleri belediyelerle; PKK’ya finans, lojistik destek ve istihdam olanaklarını kolaylıkla ve sürekli olarak sağlayabileceklerini planlamaktadırlar.
“Bağımsız Kürt Devleti” kurmanın olmazsa olmazı olan ”Eyalet Sistemi”ni hazırlık safhası da güçlendirilmiş mahalli idarelerdir.
Önceleri AKP’nin de Programında olan bu ABD planını, “Açılım Süreci”nden sonra ne yazık ki Y-CHP sahiplenmiştir…
***
31 Mart Yerel Seçimlerinden önce, Türkiye’nin 16 milyon nüfuslu en büyük kenti İstanbul’un belediye başkan adayına Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı daha yumuşak ve masum gibi gözüken cümlelerle ifade etmesinin amacı ne olabilir?
İlk bakışta, Kürtlere göz kırparak oylarını almak gibi görülse de Y-CHP’nin üstlendiği misyon itibariyle, kamuoyunun, “Hendek Savaşları”ndan sonra, unutmakta olduğu bu konuyu, bu fırsattan yararlanarak tekrar gündeme getirmek ve “ulusalcı” CHP tabanını alıştırmak olduğu çok açıktır.
İkinci derecedeki amaç ise Kürt oylarının CHP’de toplanmasını sağlamaktır…
Bu sonuç olsa da olur olmasa da; zira Sorosçuların yönettiği Y-CHP’nin, iktidara gelme gibi siyasi hedefi hiçbir zaman olmamıştır.
Onları bütün derdi, ulusal birliği zayıflatmak ve Cumhuriyetin niteliklerini laçkalaştırarak PKK’nın siyasi kolu HDP’ye alan açmaktır…
PKK’ya kol kanat germekle, gizli ittifak yapmakla iktidar olunamayacağı 8 defa test edilmiştir.
***
Nitekim Reis, bu konuyu gündemine almış ve CHP’yi PKK’nın yanında göstererek karşı propagandaya başlamıştır bile.
Bu yarıştan kimin kazançlı çıkacağını ise, 31 Mart akşamı göreceğiz zaten.
Kişisel öngörüme göre, Y-CHP’nin küresel güçler tarafından verilen ödevi (AYYÖŞ) yerine getirme uğruna, bir kez daha İstanbul’u AKP’ye altın tepsi içerisinde sunmaktadır.
Yanılmış olmayı ise çok isterim elbette….
Cemil Can

25 Aralık 2018 Salı

BASIN AÇIKLAMASI “Batı cephesinde askeri deha, Lozan’da diplomatik zekâ"


Batı cephesinde askeri dehasını, Lozan’da diplomatik zekâsını, Siyasal yaşamda güçlü ve saygın devlet adamı karakteri gösteren, Türk ulusunun varlık yokluk kavgasında vatan savunmasında, her türlü çareye başvuran bir neslin son temsilcilerinden 2. Cumhurbaşkanımız M. İsmet İnönü’nün bedensel varlığının aramızdan ayrılışının 45.yılında bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.
Henüz dünyada çoğulcu demokratik sistem var olmuş veya kurulmuş değilken, iktidarın tüm olanakları elinde olmasına karşın özgür seçimlere giden, dahası bu seçimlerdeki yenilgisinin ardından büyük bir demokratik olgunlukla 'Benim en büyük zaferim bu yenilgimdir' diyerek iktidarı devredip muhalefete geçen İsmet İNÖNÜ, sonraki ve günümüz hükümetleri için onurlu demokrasi dersi veren saygın bir liderdir.
Ne yazık ki; kan ve irfanla kurulan, insanüstü bir çaba ile yüceltilen Cumhuriyetin kuruca kadrolarına yönelik saldırılar, cumhuriyet yıkıcılığından sabıkalı, yağmacı bir kesim tarafından büyük bir utanmazlık, değerbilmezlik ve bilgisizlikle artarak sürmektedir.
İsmet Paşa’ya, onun şahsında Mustafa Kemal ATATÜRK’E “utanıp” “sıkılmadan” her fırsatta saldırmayı “ustalık” sayan, ulusal bilinç ve kimlik yoksunları ele geçirdikleri iktidarları döneminde, yani son 16 yılda; Emperyalist batıya Lozan kazanımlarını yok eden yıkım niteliğinde ödünler verebilmiş, “yedi düveli” dize getiren soylu bir ulusa dünya ulusları karşısında başını eğdirmiş/EĞDİRMEKTEDİR.
Demokrasi öğretmeni İsmet İnönü’nün 1956’da TBMM’de, kendilerine iktidar yolunu açan Laik Demokratik Cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yönelen Demokrat parti yöneticilerine; “Arkadaşlar aramızdaki farkı bilelim. Biz mutlakıyetten bugüne geldik. Siz, bugünden mutlakıyete gidiyorsunuz” diyordu. Bugün İsmet İnönü’nün büyük bir siyasal erdemlilik ve demokratik olgunlukla açtığı o yoldan iktidarı ele geçiren, demokrasiyi içine sindiremeyen bir dinci faşist siyasal kadro ile karşı karşıyayız.
Cumhuriyet’in 65 yıllık demokrasi birikimi yerle yeksan edilmiş, demokratik hak ve özgürlükleri askıya alınmış, kuvvetler ayırımını, yok sayan otoriter tek kişi yönetimi, İtalyan - Alman faşizminin ruhunun Türkiye de yeniden hortlatılmasından başka bir şey değildir.
Faşizmin ikiyüzlülüğü ve yalana dayanan büyük propaganda gücünü alt etmek, toplumu, toplumsal muhalefeti uyanık ve diri tutmak, AKP’nin çizdiği siyasi hatta eklemlenerek, onu taklit ederek, hatta zaman zaman onunla bütünleşerek değil, Türkiye de hortlatılmaya çalışılan faşizm tehlikesi karşısında “kaya kadar sağlam” durup, direnerek, faşizmi üreten bataklıkları kurutarak mücadele edilir.
  Cumhuriyetin kuruluşuyla başlattıkları ‘cumhuriyet parantezini kapatma’ Cumhuriyet’ten rövanş alma, Atatürk Cumhuriyeti'yle hesaplaşma arzusu ile yanıp tutuşanlardan Atatürk'ün muhteşem eseri olan Türkiye Cumhuriyeti'ne demokrasi tacını koyan İsmet İNÖNÜ’YÜ anlamalarını beklemek siyasal saflıktır.
  Çünkü vasatlığı, değersizliği, kalitesizliği yüceltenler; Emperyalist yağmacılığa, ağalara, şeyhlere, köleliğe boyun eğenler, akıl ve bilime değil hurafeye, inanan din sapkınları, zihinsel bir çürüme içinde yaşayanlar tam bağımsızlık, ulusal egemenlik, ulusal onur ve bilinçten yoksundurlar.
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük savaş ve stratejistlerinden biri olan Atatürk’ün yanında, yakınında bulunmuş olan İsmet İnönü, Türk ulusunun varlık yokluk kavgasında vatan savunmasında, her türlü çareye başvuran bir neslin son temsilcilerindendir.
Üzülerek belirtelim ki, ülkemizde, Atatürk’e, Cumhuriyete, Türk devrimine “kin” ve “düşmanlık” besleyenlerin sıkça yaptıkları şey, İsmet İnönü’ye “yerli yersiz” hücum etmektir. İsmet İnönü’yü eleştirmek başka şeydir, aşağılamak, önemsizleştirmek başka şeydir.
Ama unutulmamalı, kimsenin tarihi ve geçmiş zamanı değiştirme olanağı yoktur.  Bu nedenle, ne söyleyip yazarlarsa yazsınlar er ya da geç gerçekler ortaya çıkmakta ve İnönü’nün değeri tarihteki yerini korumaktadır.
Kağnıyla kamyonu yendiğimiz kurtuluş savaşının Batı Cephesi Komutanı, Türk'e biçilen emperyalist elbiseyi, yani Sevr’i yırtıp, Türk ulusun bağımsızlığı ve özgürlüğünün tapu senedi Lozan’ı tüm dünyaya kabul ettirmedeki katkıları yadsınamayacak değerde olan “Kaya kadar sağlam namus ve şeref, çok yüksek ve insan emelinin sınırını aşan bir vatanseverlik” erdemine sahip olan M. İsmet İnönü’nün bedensel varlığının aramızdan ayrılışının 45.yılında bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

YÖNETİM KURULU ADINA:                                                            Mahmut ÖZYÜREK
ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ
ISPARTA ŞUBE BAŞKANI





23 Aralık 2018 Pazar

ISPARTA ULUSAL GÜÇ BİRLİĞİ “DEVRİM ŞEHİDİ KUBİLAYI ANMA” ORTAK BASIN AÇIKLAMASI




23 Aralık 1930'da Cumhuriyet Devrimi'nin temel taşlarını sarsan, bu toprakların gördüğü en vahşi, en barbar katliamlardan biri ile şehit edilen öğretmen, asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı aramızdan alınışının 88. Yılında bir kez daha anıyoruz. Emperyalizme karşı henüz bitmemiş ve sürmekte olan Kurtuluş Savaşı'nın Menemen'deki mevzilerini canı pahasına savunan Kemalist devrimci Öğretmen-Teğmen Mustafa Fehmi KUBİLAY’I unutmadık- unutmayacağız- unutturmayacağız.
Kubilay olayı, Şeriat özlemi duyan kimilerinin konunun ciddiyetini, yaşanan vahşeti hafife almak için ileri sürdükleri gibi birkaç meczubun işi değil, Cumhuriyete karşı örgütlü planlı gerici bir ayaklanmadır.
Kubilay olayı hiç de abartısız Cumhuriyete yönelmiş bir suikasttır. 1930 yılı 23 Aralığında Menemende yaşananlar dinin siyasete alet edildiğinde neler olduğunu, neler olabileceğini gösteren, ibret verici, anlamlı tarihi bir derstir”
Kubilay’la başlayan, Uğur Mumcu, Necip HABLEMİTOĞLU, M.Yücel ÖZBİLGİN ve onuru için canına kıyan DENİZ YARBAY Ali TATAR’A uzanan, daha nice devrim şehitleri, temiz kanlarıyla Türkiye Cumhuriyetine, Türk devrimine yaşama gücü vermişlerdir.
O gün ve bu gün; Emperyalizm, Türk halkının Cumhuriyet'le birlikte elde ettiği kazanımlara karşı bitmeyen bir saldırı stratejisi uygulayarak irticai hareketlerin arkasında dün sinsice, bu gün açıkça yer almış; bir türlü hazmedemediği " Kurtuluş Savaşı "nın, " Kemalist Devrim "in, " Tam Bağımsızlıkçı Ulus Devlet" temel yapısının bütün dünya ezilen halklarına örnek olmasına tahammül edemeyip çılgına dönmüştür. Bu nedenle Türk halkı üzerinde dinsel ve etnik ayrımcılığın kışkırtılmasını sürekli gündemde tutmuş/tutmaktadır.
Cumhuriyete yönelmiş ilk planlı gerici bir suikast olan Kubilay’ın katledişinden 88 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti, 1919’daki işgal işbirlikçiliği ve Vahdettin’in ihanet çizgisine sürüklenmiştir. Beslendiği ana damarda, mayasında halk düşmanlığı, sahtekârlık, yalan ve faşizm olan, Cumhuriyet yıkıcılığından sabıkalı, haçlı irtica, Kemalist Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin temel dayanak ve direnç noktaları olan  tüm kurumları ölümcül darbelerle ele geçirmiş, ele geçirmekle kalmamış varlıklarını ve işlevlerini ortadan kaldırmıştır.
Yaklaşık 70 yıllık karşıdevrim süreciyle, ülkemiz artık ne bağımsız, ne laik, ne hukuk devleti, ne de demokratiktir. Öyle ki devleti en yüce makamında oturan ve tarafsız olması beklenen kişi; 15 Milyon oy almış ana muhalefet partisi liderini “Bu defa kaçmaya fırsat bile bulamazsın”, Yalnızca TV’de haber sunan bir gazeteciyi “Haddini bilmezsen bu millet patlatır enseni”, Yüksek Mahkeme savcısını “Bir savcı çıkmış, sen kimsin ya?” diyerek tehdit edebilmektedir.
Bu hak, hukuk tanımaz ve meşruiyeti olmayan tutum bizim aynı zamanda bir gerçeği görmemizi de sağlıyor.    İktidarı elinde tutan muktedirlerin her anlamda ve her alanda sıkıştığını, sıkıştıkça en çok korktukları, anayasa ile güvence altına alınmış bir hakkı kullanmak üzere sokağa, meydanlara çıkması olası toplumsal muhalefete, aydınlara, Cumhuriyetten yana olan gazetecilere, namuslu yargıçlara, üniversite gençliğine gayrimeşru yol ve yöntemlerle saldırmaktadırlar.
Ancak unutulmamalıdır ki Emperyalist İşgale, Sömürüye, İhanete, zulme baskıya, hukuksuzluğa, özetle faşizme karşı direnmek her zaman, her çağda geçerli ve meşru bir haktır. Biz bu meşruiyetimizi, haklılığımızdan, hukuktan ve anayasamızdan alıyoruz. 
Bugün ülkenin mutlak bir karanlıkta olduğunu ya da oraya çok yaklaştığını düşünüyor olabilirsiniz. Bilinmelidir ki, toplumlar hiçbir zaman mutlak karanlık içine girmezler. Mutlaka ve kesinlikle ışık zerreleri vardır ve hep olacaktır.
Bu nedenle en koyu karanlıklarda bile yolumuzu görme olanağımız olur
Göz göremezse sağa sola çarpmamak için, insan, yerinde sabit durmayı ve sadece kendini savunmayı seçer. Ülkenin her yerinden kıvılcımlar saçılıyor, her ilimizde her ilçe ve beldemizde çoban ateşleri yükseliyor.  Olduğumuz yerde korkuyu beklemeyelim, gelin beraber görelim, kıvılcımları birleştirip bir ateş yakalım ve bu koyu karanlığı dağıtalım artık...  Her türlü gericiliğe, sömürüye, baskı ve zulme karşı çıkarak, hayır diyerek, isyan ederek, insan aklının ve yaratıcılığının tek güvencesi olan laikliğe sahip çıkarak, faşizmin koyu karanlığını aydınlık güneşli güzel günlere çevirelim.
Kubilay olayı, devrim uğruna, vatan sevgisi ve bütünlüğü yolunda yalnız başına, kuvvet hesabı yapmayan idealist bir vatanseverlik örneğidir.
Şunu asla unutmayalım; her nerede gözü dönmüş, işbirlikçi yobaz bir Derviş Mehmet ortaya çıkarsa, karşısında her zaman dimdik onurlu duruşuyla Türk Devriminin bekçisi bir KUBİLAY, bir MUMCU, bir Ali TATAR bulacaktır.             
Türkiye Cumhuriyeti'ni ve O'nun yüce değerlerini, Kemalist İlke ve devrimleri korumak uğruna, canlarını feda etmekten çekinmeyen, başta devrim şehidimiz Kubilay olmak üzere, tüm şehitlerimizin ölümsüz anıları önünde saygıyla EĞİLİYORUZ. Işığımız oldular, ışıklar içinde olsunlar.

ISPARTA ULUSAL GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU
 

Alevi Kültür Derneği Isparta Şubesi
Cumhuriyet Halk Partisi Isparta İl Örgütü
Cumhuriyet Kadınları Derneği Isparta Şubesi
Eğitim – Sen Isparta
 Eğitim- İş Isparta Şubesi
  Türkiye Gençlik Birliği Isparta Şubesi
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Isparta Şubesi
Ulusal Eğitim Derneği Isparta Şubesi
 Vatan Partisi Isparta İl Örgütü
Y.Kuşak Köy Enst. Dern. Isparta Şubesi