5 Aralık 2019 Perşembe

BASIN AÇIKLAMASI 5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakları


           


BASIN AÇIKLAMASI


5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme haklarının verilişinin 85. yıl dönümü.

Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den 36 yıl önce verildi. Ancak patronların egemenliğindeki, gericiliğin kuşatmasındaki Türkiye'de kadınların bu hakkı ne ölçüde kullanabildikleri hep tartışma konusu oldu.


Gerçekten kadınlarımız bu haklarını kullanabiliyorlar mı? Ekonomik özgürlüğünden,  yaşam güvencesinden yoksun, temel eğitim hakkı, bilgi ve teknolojiye ulaşma hakkı dinci iktidarlarca elinden alınmış, yaşamın her alanından dışlanmış, ötekileştirilmiş, eve kapatılmış, Emevi dinciliğinin propagandasıyla serseme çevrilmiş kadının eline tutuşturulan bir kâğıdı sandığa atması seçme hakkı mı oluyor?  Bu bir hak değil kadını bir oyunun figüranı yapmaktan başka bir şey değildir!

Cumhuriyetin Türk devriminin tüm kazanımlarını yıllar içerisinde değişik yol ve yöntemlerle ortadan kaldıran, kaldıramadıkları kazanımların içeriğini boşaltarak etkisiz, eylemsiz kılan dinci gerici iktidarlar seçme ve seçilme hakkının da içini çoktan boşaltmış durumda.
Türkiye'nin tüm ilerici birikimine saldıran AKP iktidarı, kadınların toplumsal, siyasal, sosyal, kültürel yaşamdaki varlığını daha da görünmez hale getirdi.
Elbette bu böyle gitmeyecek. Bizler kadınların gerçek kurtuluşunun tüm toplumun kurtuluşundan ayrı olmadığının bilincindeyiz. Bu nedenle yeniden bağımsız ve özgür bir Türkiye için, toplumsal barış, adalet ve hukukun üstünlüğü için, yeniden kadın hakları için mücadelemiz sürecektir. Saygılarımızla.


Ulusal Eğitim Derneği

Isparta Şubesi

 Feray SELEK                                 Serpil YAVUZLAR