31 Ocak 2015 Cumartesi

Sakallı Fahişelerin Kirli İşleri - Ferhan Şaylıman



14 Numara sinemamızda genelev gerçeğini işleyen Sinan Çetin'in çarpıcı filmlerden birisidir.
İrfan Yalçın'ın "Genelevde Yas" adlı romanından uyarlanan filmde, köyden kente gelen ve sonunda genelevde çalışmak zorunda kalan Yaprak'ın (Serpil Çakmaklı) öyküsü anlatılır.
 14 Numara'da genelevin kıdemli fahişelerinden ''Zargana'' lakaplı kadının ''dost''unu canlandıran Hakan Balamir, burada oynadığı saplantılı karakter ''Arap'' rolüyle akıllara kazınmıştı.
''Zargana'' öldükten sonra Yaprak'a musallat olan ''Arap'', ona hayatı zehir eder. Yaprak'ı genelevden kurtarmaya çalışan sevgilisi Necmi onunla evlenmeye karar verir. Arap tam evlenecekleri gün Yaprak'ı üzerinde gelinliği ile bıçaklayarak öldürür.
14 Numara'nın genelev gerçeğini işleyen olay örgüsü, zaman zaman belgesele yakın görüntülerle dikkat çeker. Burada genelevlerde yıllarca çalıştıktan sonra yaşlanmış kadınlar görürüz. Müşterilerini kaybetmiş, şişman, şalvarlı, başları çatmalı, dişleri kaplamalı, ayakları takunyalı bu yaşlı fahişelerin işi genelevi temizlemektir. İlişki sonrası odalarda çarşafların değiştirilmesi, içersinin havalandırılması, yerlerin silinmesi, tuvaletlerin temizlenmesi, yatağın başucundaki kağıt peçetelerin ve kolonyanın eğer bittiyse yenilenmesi gibi şeyler yaşlı fahişelerin temel işleri arasındadır.
Diğer bir deyişle ilişkilerden arta kalan izleri ortadan kaybetmektir asıl görevleri. Ayrıca onların genç fahişelere akıl verdiklerini, dert dinlediklerini, kaprislerine, olmadık isteklerine boyun eğdiklerini de görürüz.
Türkiye'de özellikle 2002 yılından sonra 14 Numara'daki yaşlı fahişelere benzeyen yeni bir insan türünün ortalığa döküldüğünü görüyoruz.
Bunların ortak özelliği, büyük çoğunluğunun sakallı ve bıyıklı olmasıdır.

Hatta içlerinde güçlü adamların omuzlarına yatıp gözlerini süzerek türkü söyleyenler bile var.
Bizim sakallı fahişelerimiz bugüne kadar öyle işler yaptılar, öyle sözler söylediler, öyle yazılar yazdılar, öyle türkü çığırdılar ki, 14 Numara'nın ''Arap'' ve ''Zargana''sı dahil filmin diğer karakterleri bunların yanında suyla, sabunla yunmuşçasına temiz kalıyorlar.
14 Numara'nın yaşlı fahişeleri genelevde odaları temizliyor, ilişki sonrasının izlerini ortadan kaldırıyorlardı. Günümüzün sakallı fahişeleriyse, iktidarın işlediği ne kadar insanlık suçu varsa onları temizlemek için canla başla çalışıyorlar.
Sakallı fahişelerin özellikle medyada iktidarın kirli oyunlarını temize çekmek amacıyla merdaneli çamaşır makinesi gibi fır döndüklerini, kan ter içinde sağa sola yattıklarını görüyoruz.
 Soma ve Ermenek'teki katliamın sorumluluğunu işverenin üzerine atarak iktidarı masumiyet kılıfına sokanlar bunlar. Isparta'da mevsimlik işçileri ölüme götüren anlayışı trafik kazasına bağlayan bunlar. Uludere'de, Reyhanlı'da işlenen insanlık suçlarının üzerini sis perdesiyle örtenler bunlar. Açlığın yoksulluğun artık dayanılmaz boyutlara ulaştığı bir süreçte ''Çağ atlıyoruz'' diye manşet atanlar, yazı yazanlar, televizyonda program yapanlar bunlar, yani bizim sakallı fahişelerimiz.
Fahişelik belki de ilk defa bu dönemde bedensel boyutu aşarak düşünce katına yükseldi.
Düşünce fahişeleri ülkeyi ortaçağ karanlığına çeken, bırakın Türkiye'yi dünyada bile aklı başında herkesin tepkisine yol açan iktidarın insanlık dışı uygulamalarına yalnızca konuşarak değil, bazen susarak, bazen yanında ve arkasında durarak da katkı sağladılar. 12 yılda iş kazalarında 13 bin insanımızı kaybederken susan ve buna tepki göstermeyen sendikaların başındaki yöneticilerin büyük çoğunluğu düşünce fahişesidir ve ortak özellikleri hepsinin sakallı olmasıdır.
Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında akla hayale sığmayacak baskıların uygulandığı bu dönemde yaşanan acıları görmezden gelen, önemsemeyen, onları sivilleşiyoruz oyunu altında haklı gerekçelerle taçlandıran ve isimlerinin başında profesör unvanı olan üniversite çıkışlı ne kadar bilim adamı, danışman, yorumcu ve anketçi varsa düşünce fahişesidir ve çoğunluğu sakallı, bıyıklıdır.
İktidarın kirli işlerini temize çekmek, bunları kitlelere haklı, masum, sevimli göstermek amacıyla medyadan, sivil toplum kuruluşlarından, bilim dünyasından tepe tepe kullandığı sakallı fahişelere son dönemlerde sanat dünyasından da katılanlar oldu. Baskılara karşı sivil itaatsizliğin tarihe geçecek örneklerinden birisi olan Haziran Direnişi'nde yitirdiğimiz Berkin Elvan'ın annesine dil uzatan, ona evlat acısını bir kez yaşatan ve ismin başında sanatçı sıfatı bulunan düşünce fahişesi de sakallıdır.
14 Numara'nın ''Zarganası''nı bizim sakallı fahişelerimizin yaptıklarıyla kıyasladığımızda, melek mertebesine yükseltmemiz gerekmiyor mu?
Meleklerin Berkin Elvan'larla, Ali İsmail'lerle beraber başka dünyalara göçtüğü, sakallı fahişelerin ortalıkta cirit attığı bir dönemden geçiyoruz.
Bakalım 14 Numara'dan sonra bunların yani ''Yeni Türkiye'' nin filmini kimler çekecek, romanını kimler yazacak ve müziğini kimler besteleyecek?

VIII. ULUSLARARASI ATATÜRK KONGRESİ 13-16 EKİM 2015 / GENCE / AZERBAYCAN

VIII. ULUSLARARASI ATATÜRK KONGRESİ 13-16 EKİM 2015 / GENCE / AZERBAYCAN

T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nu oluşturan dört kurumdan biri olan Atatürk Araştırma  Merkezince;  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ortamdan başlayarak günümüze kadar olan süreçte Türkiye Cumhuriyeti tarihine kapsamlı bir şekilde ışık tutarak, kültürden siyasete, ekonomiden toplum yapısına kadar tarihin farklı alanlarında bilimsel değerlendirmelerin yapılmasını sağlamak ve Cumhuriyetin kuruluş ve gelişme sürecindeki olayların bugüne olan etkilerini ve geleceği şekillendirmedeki rollerini inceleyerek analiz etmek ve ortaya konulan yeni bilgi ve bulguların en üst düzeyde paylaşılıp tartışılacağı bilimsel bir platform gerçekleştirerek uluslararası bilim insanları ve yakın dönem tarihçileri arasındaki mesleki iş birliği ve dayanışmaya katkıda bulunmak amacıyla, her dört yılda bir olmak üzere Uluslararası Atatürk Kongresi düzenlenmektedir.
Bu çerçevede VIII. Uluslararası Atatürk Kongresi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV’in yüksek himayelerinde, Merkezimiz ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü iş birliğinde 13-16 Ekim 2015 tarihlerinde Azerbaycan (Gence)’da düzenlenecektir.
VIII. Uluslararası Atatürk Kongresi’nin teması; Atatürk ve Türk Kültür Coğrafyası’nda Kafkasya ve Çevresi olarak belirlenmiştir.
XXI. yüzyıl dünya siyasî ve kültür coğrafyasında Hazar-Kafkasya-Karadeniz ve çevresinin giderek öneminin arttığı gözlenmektedir. Bu coğrafyada barış ve huzurun korunması başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün dünyayı yakından ilgilendirmektedir. Bu sebeple Kafkasya havzasında barışın korunması büyük önem arz etmektedir. Bu kongreyle geçmişten günümüze Kafkasya ve çevresinde kültürel, siyasî, ekonomik gelişmelerin bilimsel bir bakış açısıyla incelenerek değerlendirilmesiyle Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” yaklaşımı çerçevesinde çözümler üretilebilmesi amaçlanmaktadır.

Kongrede yer alması planlanan konu başlıkları aşağıda sunulmuştur. Kafkasya ve çevresinden kastedilen, Karadeniz-Kafkasya-Hazar Havzası- Orta Asya-Çin-Hindistan ve Uzakdoğu’nun dahil olduğu bölgedir. Bildiri başlıklarının çerçevesi geniş olup, ana tema dışına çıkılmaması şartıyla farklı konular da teklif edilebilir.

Bildiriler şu ana başlıklar altında toplanmıştır:
1.XIX. yüzyılın başından I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Osmanlı Devleti’nin kültürel, siyasî, iktisadî ve sosyal hayatında Kafkasya ve çevresi.
2.Büyük Güçlerin Kafkasya politikası.
3.Milli Mücadele sürecinde Kafkasya ve çevresi.
4.Atatürk döneminde Türkiye’nin Kafkasya ve çevresiyle ilişkileri.
5.Atatürk ve Atatürk Türkiyesinin Kafkasya ve çevresinde algılanışı.
6.Türkiye Cumhuriyeti’nin Kafkasya ve çevresi ile ilişkileri ve geleceği (siyasi, ekonomik, kültürel vb.) .

7.XIX. ve XX. yüzyıllarda Kafkasya ve çevresinde işgaller, göçler, sürgünler.
8.XIX. ve XX. yüzyıllarda diplomatların, seyyahların ve tarihçilerin gözüyle Kafkasya
Kongreye katılmayı arzu eden bilim insanlarını ve araştırmacıları yukarıda ana başlıkları belirtilen alanlarda yeni bilgi ve belgelere dayalı akademik çalışmalarıyla aramızda görmek istiyoruz.
Bildiri’nin daha önce bir yerde sunulmamış veya neşredilmemiş olması, yayımlanmış bir kitabın, yayımlanmamış dahi olsa bir tezin “bölümü, ana başlığı veya alt başlığında” işlenmemiş olması gerekmektedir.
Kongreye katılmak isteyen bilim insanlarının web sayfamızda yer alan başvuru formunu doldurarak özgeçmişleri ve yayın listeleri ile birlikte en az 300 kelimeden oluşacak  bildiri özetlerini 06 Mart 2015 mesai bitimine kadar sekizinciataturkkongresi@atam.gov.tr adresine  göndermeleri gerekmektedir. Kongrenin dili Türkçe ve İngilizcedir. Özetlerin
Kongre  Düzenleme ve Bilim Kurulu’nca değerlendirilmesinden sonra, kabul edilenlere ilişkin ikinci duyuru yapılacaktır.
Kongreye sunum yapmak üzere katılacak olanların ulaşım ve konaklamaları Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığınca sağlanacaktır.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı
KONGREYE KATILIM KOŞULLARI
Özet Gönderimi ve Değerlendirme
Kongre, yurt içi ve dışından konuyla ilgili akademisyen ve araştırmacıların katılımına açıktır.  Bunun için amaç, yöntem, kullanılacak kaynaklar ve muhtemel bulguları içeren en az 300 kelimelik bildiri önerilerinin 06 Mart 2015 mesai bitimine kadar sekizinciataturkkongresi@atam.gov.tr adresine ekli dosya olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bildiri önerileri Kongre konularına, bilimsel şartlara uygunluk ve
çalışmanın özgünlüğü dikkate alınarak Düzenleme ve Bilim Kurulu Üyeleri’nce değerlendirilecektir.
Kurul üyelerinin yapacağı değerlendirmeler kabul/ düzeltme/ ret biçiminde olacaktır. Kabul edilen bildiriler ilgililere duyurulacak ve 24 Temmuz 2015 mesai bitimine kadar bildiri tam metnini Merkezimize göndermeleri istenecektir.
Bildiri’nin daha önce bir yerde sunulmamış veya neşredilmemiş olması, yayımlanmış bir kitabın, yayımlanmamış dahi olsa bir tezin “bölümü, ana başlığı veya alt başlığında” işlenmemiş olması gerekmektedir.
 Kongre dili Türkçe ve İngilizce’dir.
Tam Metin Gönderme
Kabul edilen bildirilerin tam metinlerinin 24 Temmuz 2015 tarihine kadar yazım
kurallarına uygun biçimde ekli Word dosyası olarak sekizinciataturkkongresi@atam.gov.tr
adresine gönderilmesi gerekmektedir. Tam metni gönderilen bildiriler Kongre Bilim ve
Düzenleme Kurulu’nca özete ve bilimsel şartlara uygunluk açısından incelenerek Kongre
Programı’na dâhil edilecektir.
Bildirilerin Kitap Olarak Basımı

Kongrede sunulan bildiriler soru-cevap ve yapılan tartışmalar çerçevesinde gözdengeçirildikten sonra en geç 18 Aralık 2015 tarihine kadar sekizinciataturkkongresi@atam.gov.tr adresine gönderilmesi istenecektir. Bu tarihe kadar gönderilmeyen bildirilere, Kongre  kitabında yer verilmeyecektir.

BİLDİRİ TAM METNİ YAZIM KURALLARI

1. Çalışmada, başlık büyük harfle koyu olarak ortalı yazılmalı, hemen altında sağa dayalı olarak yazarın adı-soyadı yer almalıdır. Sayfa altına verilecek numarasız açıklama dipnotunda sırası ile akademik unvan, kurum ve e-posta adresi bulunmalıdır.
2. Başlık ve yazar adından sonra 300’er kelimelik 10 punto Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. İngilizce özette başlık da belirtilmelidir.
3. Harf karakteri Times New Roman ve punto büyüklüğü 12 olmalıdır. Tablo,  dipnot ve kullanılan kaynakların punto büyüklüğü ise 10’dur.
4. Çalışma M. Word programında ve A4 kâğıt boyutuna göre bloklanarak yazılmalı, alt, üst, sağ ve soldan 2, 5 cm, alt bilgi ve üst bilgi ise 1, 25 cm boşluk bırakılmalıdır.
5. Paragraflarda satır aralığı bırakılmamalı, girinti: 0 cm, aralık: önce 6 nk- sonra 6 nk ve satır aralığı: tek satır olmalıdır.
6. Metin içerisinde kaynak gösterilecek ise parantez içinde yazar soyadı, yayın yılı ve sayfa numarası sıralı biçimde (Çaycı, 2002:520) şeklinde; dipnot olarak gösterilecek ise Yazar adı, soyadı, kitabın adı (koyu olacak şekilde-makale ise tırnak içinde ve makalenin yayınlandığı dergi koyu olacak şekilde), yayınevi, yayın yeri, tarihi, sayfa numarası sıralı biçimde verilmelidir. Kullanılan kaynaklar, dipnotlarla aynı biçimde metin sonuna soyada göre alfabetik olarak sıralanarak konmalıdır.
7. Tablo ve grafikler ise ayrı ayrı numaralandırılmalı, tablonun veya grafiğin hemen altında ise 10 punto ile kaynağı belirtilmelidir.
8. Metinle doğrudan alakalı olmayan orijinal belge, resim, harita ve benzeri resimler gerekmedikçe metin içinde yer almamalı, numaralandırılarak metin sonuna  eklenmelidir. Yüksek çözünürlükteki resimler ayrıca CD’ye kaydedilerek gönderilmelidir.
9. Bildiri metinleri 10 ile 20 sayfa arasında olmalıdır.
İLETİŞİM
Hüseyin TOSUN (ATAM Bilimsel Çalışmalar Müdürü)
Merve UĞUR (ATAM Uzman Yardımcısı)
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı
06520/ Balgat – ANKARA- TÜRKİYE
Ziyabey Cad. No: 19
Tel: +90 312 2856511
Belgegeçer : +90 312 2855527
E-posta: sekizinciataturkkongresi@atam.gov.tr
VIII. ULUSLARARSI ATATÜRK KONGRESİ
KURULLARI
 Kongre Eş Başkanları
 Prof. Dr.Mehmet Ali BEYHAN – Prof. Dr. Yakup MAHMUDOV
 Düzenleme Kurulu
Prof. Dr. Mehmet Ali BEYHAN
Akademik Akif ALİZADE
Prof.Dr.Yakup MAHMUDOV
Nihat BÜYÜKBAŞ
Prof.Dr. Cebi BAHRAMOV
Prof. Dr. Halil BAL
Prof. Dr. Mustafa Sıtkı BİLGİN
Prof. Dr. Mehmet CANATAR
Prof. Dr. Çağrı ERHAN
Prof. Dr. Abdullah İLGAZİ
Prof. Dr. Selami KILIÇ
Prof. Dr.Neşe ÖZDEN
Prof. Dr. Mehmet TEMEL
Prof. Dr. Ömer TURAN
Prof. Dr.Selma YEL
Prof. Dr. Mustafa YILMAZ
Doç. Dr. Kemal ÇELİK
Doç. Dr. İrade MEMMEDOVA
Doç. Dr. Tofig NECEFLİ
Doç. Dr. Hamit PEHLİVANLI
Doç. Dr. Uğur ÜNAL
Hüseyin TOSUN
Bilim Kurulu
Prof.Dr.Mehmet Ali BEYHAN
Akademik İsa HABİBEYLİ
Prof.Dr.Yakup MAHMUDOV
Nihat BÜYÜKBAŞ
Prof.Dr.İrade BAĞIROVA
Prof.Dr.Halil BAL
Prof.Dr.Mustafa Sıtkı BİLGİN
Prof.Dr.Mehmet CANATAR
Prof.Dr.İsmail COŞKUN
Prof.Dr.Çağrı ERHAN
Prof.Dr.Bedri GENCER
Prof.Dr.Abdullah İLGAZİ
Prof.Dr.Selami KILIÇ
Prof.Dr.Tofig MUSTAFAZADE
Prof.Dr.Neşe ÖZDEN
Prof.Dr.Adnan SOFUOĞLU
Prof.Dr.Necati Fahri TAŞ
Prof.Dr.Mehmet TEMEL
Prof.Dr.Mustafa TURAN
Prof.Dr.Ömer TURAN
Prof.Dr.Ömer Osman UMAR
Prof.Dr.Selam YEL
Prof.Dr.Mustafa YILMAZ
Doç.Dr.Allahverdi ALİMİRZİYEV
Doç.Dr.Kemal ÇELİK
Doç.Dr.İrade MEMMEDOVA
Doç.Dr.Güntekin NECEFLİ
Doç.Dr.İlgar NİFTELİYEV
Doç.Dr.Hamit PEHLİVANLI
Sekretaryası
Merve UĞUR

VIII. ULUSLARARASI ATATÜRK KONGRESİ
13-16 EKİM /AZERBAYCAN
BAŞVURU FORMU / PARTICIPATION FORM
SOYADI / SURNAME : …………………………………………………………..
ADI / NAME : …………………………………………………………..
UNVAN / TITLE : …………………………………………………………..
ÜNİVERSİTE / UNIVERSITY : ………………………………………………………….
BÖLÜM / DEPARTMENT :…………………………………………………………..
ADRES / ADDRESS :……………………………………………………………
ŞEHİR / CITY :……………………………………………………………
ÜLKE / COUNTRY :……………………………………………………………
TELEFON / PHONE :……………………………………………………………
FAKS / FAX :……………………………………………………………
E-POSTA/ E-MAIL :……………………………………………………………
ÇALIŞMA ALANI / RESEARCH FIELD
…………………………………………………………………
BİLDİRİ BAŞLIĞI / PAPER TITLE
………………………………………………………………………….
BİLDİRİ ÖZETİ / ABSTRACT
………………………………………………………………………………
ANAHTAR KELİMELER / KEY WORDS
………………………………………………………………
KULLANILAN KAYNAKLAR
…………………………………………………………………………
KONGRE TAKVİMİ
Kongre Duyurusunun İlanı  19 Ocak 2015
Bildiri özetlerinin gönderilmesi için son tarih 06 Mart 2015
Kabul edilen özetlerin bildirimi 23 Mart 2015
Bildiri tam metinlerinin gönderilmesi için son tarih 24 Temmuz 2015
Kongre kesin programının ilanı 04 Eylül 2015

Kongre 13-16 Ekim 2015
Basılacak Bildiriler İçin Son Gönderim Tarihi 18 Aralık 2015
Sunulan Bildirilerin Yayımlanması Ocak – Temmuz 2016
NGRE DUYURU METNİ SON