10 Ekim 2016 Pazartesi

TALANLAR/ Suay Karaman



   
 Siyasi iktidar rant uğruna tüm doğal güzellikleri yok ederken, ülkemizin cennet köşeleri de bundan payını almaktadır. Orman Genel Müdürlüğü, ODTÜ Ormanı’nı Devlet Ormanı statüsüne geçirmek için rapor hazırlayarak, harekete geçti. Böylece Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nden sonra başka bir orman alanı ile Eymir Gölü de talana uğrayacak, doğal yeşilden hoşlanmayan siyasi iktidar ve Ankara Anakent Belediyesi yeni bir rant kapısına kavuşacaktır.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bembeyaz kumsalı ve turkuvaz renkli suyuyla ülkemizin Maldivleri olarak bilinen Salda gölü, bir yeryüzü cenneti olarak kabul edilmektedir. Ancak bu doğa harikasını besleyen tek kaynak olan Düden Çayı’na, Devlet Su İşleri tarafından sulama amacıyla gölet yapımına başlandı. Dünyada Mars gezegeninin toprak yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olan Salda Gölü’nün, yapılacak gölet ile su seviyesi azalacak, turkuvaz rengi yok olacak, kayaç ve toprak yapısı ile mavi-yeşil su yosunlarıyla Mars özelliği taşıyan beyaz oluşumları da kararacaktır. Aynı zamanda gölet yapımıyla su rejimi olumsuz etkileneceği için, gölde kirlilik başlayacak ve buna bağlı olarak göldeki canlı türleri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinin İğneada beldesindeki biyolojik çeşitliliğiyle tüm dünyanın ilgisini çeken Longoz (su basar) Ormanları Milli Parkı’nın dibinde daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen çimento limanı projesi yeniden hayata geçirilmek isteniyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Limak Holding’e bağlı olduğu belirtilen Ada Liman İşletmeciliği’nin, liman için hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna bakanlık olumlu görüş bildirdi. Limana giriş yapacak ağır taşıtlar için yol ve köprü inşaatına başlanmıştır. Bu proje ile İğneada Körfezi ve longoz ormanları günde 300 çimento kamyonunun geçeceği bir mezarlığa dönüşecektir. Böylece plaj ve sahil alanı kapatılacak, balıkçılığa, doğa ve deniz yaşamına da zarar verilecektir. Kısaca rant uğruna İğneada’nın ölüm fermanı hazırlanmaktadır.

Ülkemizin tuz ihtiyacını yaklaşık %60 oranında karşılayan, ülkemizin ikinci büyük ve en sığ gölü olan, tek benzeri ABD’de bulunan Tuz Gölü ile çevresi için hayati önem taşıyan kaynakların yer aldığı Konya Kapalı Havzası’ndaki yeraltı sularında, son 30 yılda ortalama 15 metre azalma meydana gelmiştir. Göl kenarına açılan yeni tuz işletmeleri ile pek çoğu kaçak olan yüz elli binden fazla yer altı su kuyusu, göldeki su rezervinin azalmasındaki en büyük etkenlerdendir. Bunun sonucunda tuz üretimi azalacağı gibi, bitki ve hayvanlar için doğal yaşam alanı da yok olacaktır.
Artvin'e yaklaşık dört kilometre uzaklıkta, kent merkezinin yamaçlarında yer alan Cerattepe, ülkemizin ve dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip orman alanlarından ve kuşların göç güzergahlarından biridir. Bunun yanı sıra Cerattepe'nin altı Kafkasör Yaylası, sağ tarafı Hatila Milli Parkı, sol tarafı Kent Ormanı ve arkası ise Atabarı kayak merkezidir.
Siyasi iktidarın gözde işadamlarından Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding şirketlerinden Eti Bakır AŞ, 2012 yılında Cerattepe'deki altın ve bakır maden işletmesini, ruhsat sahibi Özaltın Şirketi'nden rödovans (kira geliri/maden hasılatı) anlaşması ile satın aldı. Cerattepe’de madene karşı çıkan pek çok Artvinli, madenin olası çevresel etkilerinden korkmaktadır. Artvin için Cerattepe’deki maden işletmesi en az elli bin ağacın kesilmesi anlamına geldiği gibi altın işletmesinde kullanılacak olan siyanürün, Artvin’in etrafındaki derelere ve yeraltı sularına karışma riski de bulunmaktadır. Ayrıca burasının heyelan bölgesi olmasının madencilik açısından ayrı bir sakınca oluşturduğu gözlerden kaçmamalıdır.
Bu maden işletmesine karşı olan Artvinlilerin 2013 yılında yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusu nedeniyle süreç askıda kaldı. 2014 yılında burada maden işletilemeyeceğine dair karar yerel mahkemeden çıktı ve Danıştay tarafından onaylandı. Danıştay'ın kararı üzerine şirket, ikinci bir ÇED raporu aldı. Bu raporun olumlu olması nedeniyle şirket çalışmalara başlamaya karar verdi. 2015 yılının ilk günlerinde Rize İdari Mahkemesi tarafından ÇED olumlu raporunun iptal edilmesiyle firmanın Cerattepe’de altın arama işi sona erdi. Mahkemenin iptal gerekçesinde “maden olursa Artvin biter” kararına karşın, şirket birkaç değişiklikle 2 Haziran 2015 tarihinde yeni bir ÇED raporu için onay alıp, buna dayanarak Cerattepe’de yer tespiti yapmaya çalıştı.
Bunun üzerine Türkiye Barolar Birliği ve TMMOB’nin desteklediği, 61 avukatın hazırladığı ve 760’dan fazla davacının imzası bulunan dava dosyası, 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne, “ÇED olumlu” raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Ancak şirket mahkemenin karar vermesini beklemeden Cerattepe’ye adeta saldırdı, ağaçları keserek, şantiye kurmaya başladı. Böylece madene karşı olan Artvinliler Şubat 2016 tarihinden beri, 1700 metre rakımda kurulan bir kulübede gece ve gündüz nöbet tutmaya başladılar. Bu arada güvenlik güçlerinin her türlü baskı ve zorbalığına karşı direndiler.

Rize İdare Mahkemesi, bölgede 14 Mart 2016 tarihinde bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkeme, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez 19 Eylül 2016 tarihinde dinledi ve ertesi gün 20 Eylül 2016 tarihinde, Danıştay'a temyiz yolunun açık olduğunu bildirerek, ÇED iptal davasının reddine karar verdi.

“Bu milletin a.… koyacağız” ifadesiyle gündeme gelen AKP’nin gözde işadamı Mehmet Cengiz’e, Seydişehir Alüminyum Fabrikası’nın Seydişehir ve Antalya limanındaki tesislerini de peşkeş çekmişlerdi. Bu peşkeş sonucunda verdiği parayı, sadece lojmanları satarak geri almıştı. Tesislerde üretim durduğu gibi geri kalan tonlarca satışa hazır alüminyum ve araziler yanına kar kalmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin satışın iptali kararı da uygulanmadı. Şimdi de İnebolu Limanı, Hopa Termik Santralı, Mardin’de fosfat tesisleri bulunan iki parsel arazi, İstanbul Ortaköy’de 965 metrekarelik arsa ve Eyüp Göktürk’teki 6 dönüm arazi için gözlerini dikmiş bekliyorlar. Bunların hepsinin 76 milyon liraya alınacağı bilinmektedir. Bu talanları yapanların ve aracı olanların tümünü yargılayıp, gasp ettiklerini geri almak ve zindanlara koymak gerekir. Böylece “koymak” nasıl oluyor, herkes görmelidir. Siyasi iktidarın yaptığı bu yağma anlayışı, bu talanları ve yalanları yıkmanın tek yolunun, halkın örgütlü direnişinden geçeceği bilinmelidir..
Suay Karaman 

İlk Kurşun Gazetesi, 10 Ekim 2016.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder