1 Mart 2016 Salı

90 Yılın Enkazının Altında Kalmak



………
O lanetli dudaklardan atamıza, anamıza söver gibi tıslanan “doksan yılın enkazını kaldırdık” lafı bu yüzden bir tespit, bir de temenni içeriyor. Tespitin tartışılacak tarafı yok; bütün prensipleriyle Cumhuriyet’i yıktılar. Temenni ise şu: “Enkazının altında biz değil siz kaldınız.”
Ne var ki o yıktıkları cumhuriyet, tüm güzellik ve bozukluklarıyla, bizim beşiğimiz, çocukluğumuz, yurdumuzdu. Onun bir türlü toplumun tamamına mal edilmemiş laiklik, bağımsızlık ve bir yalandan ibaret kalan “sınıfsız, imtiyazsız, kaynaşmış bir toplum” olma iddiası özgürlük ve eşitlik tutkumuzun tohumlarıydı. Bugün sokaklarında gezindiğimiz, dört bir taraftan çürümüş ölülerin kokusu yükselen enkazda ise her kuytuya yobazların karanlık değerleri çörekleniyor.
Eğer enkazın altında biz kalırsak, bu alçak müteahhitler sürüsü İslamcı saltanatı üzerimize inşa edecek. O karanlıkta kadının bedeni erkeğin malı ve tarlası olacak, alevi işçi işten atılmamak için cumaya gidecek, ateist bilim insanı dersinde bilimsel doğruları anlatamayacak, sadece Cerattepe ve Fındıklı Parkı’na değil her tepeye, her parka dozerler, greyderler girecek.
Ve sonunda bir gün öz çocuğumuz namaz kılmıyoruz diye bize kâfir diyecek.  
Onların hayalinde bize hayat yok, dolayısıyla harekete geçmek gerekiyor; üstelik kendimizden başka kimseden bir hayır gelmeyeceğini bilerek. Meclisteki partilerin tümü, en ücra ilçe teşkilatından en afili merkez örgütüne kadar, dincilik yarıştırıyor. Bu ülkenin para babaları dinselleşmenin ekmeğini yiye yiye öyle semirdi ki, artık en “batılısı” dahi evladının ölüsünü Osmanlı sancağıyla kaldırıyor. “Batı” için ise Orta Doğu’da İslamcılık ve kendisinde İslam düşmanlığı bu coğrafyada her zaman başlarına bela olan laiklikten çok daha kârlı.
Enkazın altında onlar kalacaksa, onları bizzat gömeceğiz.
Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’nin çağrı ve iddiasının özü, budur. Son cümlesi ise şöyle: “Bu çağrı geleceği birlikte kurmak için sabırsızlanan Anadolu’nun tüm aydınlık insanlarına!”
Var mısınız?
Nevzat Evrim Önal
01.03.2016 Salı
http://haber.sol.org.tr/yazarlar/nevzat-evrim-onal/90-yilin-enkazinin-altinda-kalmak-147576

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder