24 Aralık 2015 Perşembe

KADIN BACAKLARI



KADIN BACAKLARI

Kendilerini “Muhafazakâr” olarak tanımlayan Dinci – Milliyetçi kesimin gözbebeği şair Necip Fazıl Kısakürek’i sizlere kısaca tanıtmak istiyorum.

1904 yılında doğan Necip Fazıl, ilk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejleri ile Askeri Deniz Lisesi’nde tamamladı. İngilizce ve Fransızca öğrendi.
1924 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten sonra devlet bursuyla Fransa’da Paris Sorbonne Üniversitesi’nde Felsefe öğrenimi görmeye gönderildi.

Necip Fazıl, üniversiteye gideceğine Paris’in kuytu kumarhanelerinden çıkmaz oldu. Devletin her ay gönderdiği bursu kumara yatırdı ve hep kaybetti.
İyice parasız kalınca Paris Türk Öğrenci Müfettişi’nden zorla borç aldı! Aldığı borcu da kısa sürede kumarda kaybetti.
Bir yıl sonra bursu kesildi.
Necip Fazıl, Paris’teki üniversite öğrenimini tamamlayamadan yurda döndü.

Necip Fazıl, 1934 yılında Nakşibendi tarikatına girdi.

İstanbul ve Ankara’da çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı, şiirler ve piyesler yazdı.
Büyük Doğu dergisinde çıkan yazılarında Cumhurbaşkanı İsmet Paşa ve CHP yönetimine çok ağır eleştirilerde bulunduğu için hakkında davalar açıldı, yargılandı, hapis yattı.
1950 yılında iktidar olan Demokrat Parti’ye de çok ağır eleştiriler yöneltti. Ama dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Örtülü Ödenek’ten 147.000 Lira para verince Necip Fazıl hemen yön değiştirdi, Adnan Menderes’in en önde gelen yandaşlarından biri oldu.

27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra Atatürk’e hakaret eden yazılar yazınca tutuklandı, yargılandı ve bir yıl hapis cezası aldı.

1952 yılında gazeteci yazar Ahmet Emin Yalman’a yapılan suikastı destekledi.

Şubat 1969’da, ‘Tam Bağımsız Türkiye’ savunucusu Türk gençleri, Sarayburnu’na gelen Amerikan 6. Filosu’nu ve karaya çıkan Amerikan askerlerini protesto etti. Kendilerini “Milliyetçi” olarak tanımlayan, Milli Türk Talebe Birliği üyesi gençler de Amerikalılardan yana olup protesto eden Türk gençlerine saldırdılar. Kanlı olaylar yaşandı.
Dinci – Milliyetçi şair Necip Fazıl da Amerikan 6. Filosu’nu protesto eden, “Tam Bağımsız Türkiye!” diye haykıran Türk gençlerine karşı çıktı, çok ağır eleştiriler yöneltti. Necip Fazıl’ı, Milli Türk Talebe Birliği’nin gençleri sahiplendi, destek verdi.

Necip Fazıl, Soğuk Savaş döneminde Türkiye’de antikomünizm akımının öncülerinden oldu. Komünizm karşıtı yazıları ve konferanslarıyla Muhafazakârların, yani Dinci-Milliyetçilerin ve de hükümetlerin büyük desteğini ve beğenisini kazandı.

Necip Fazıl, 1983 yılında İstanbul’da öldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Dinci-Milliyetçi Necip Fazıl’ı çok sevenlerden biridir. Bu sevgisini, Necip Fazıl’ın şiirlerini topluluklara sık sık okuyarak gösterir.

Umarım yakın gelecekte bir gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhafazakâr şair Necip Fazıl’ın “Kadın Bacakları” adlı şiirini de okur, herkesin ufkunu genişletir. Gözleri kör olanların şifa bulmak için bir kadın bacağını gözlerine sürmesinin yeterli olacağı öğrenilir.

Şiiri aşağıda sunuyorum.










Kadın Bacakları

Her ayağın bastığı yerde sanki kalbim var,
kalbim ki vahşi bir zevk alır ezilişinden.
Ömrümün geçtiği yolda bana sorsalar,
gidiyorum bir kadın bacağının peşinden.

Bir kadının içinden ağlayışı, gülüşü,
gözlerinden ziyade bacaklarına yakın,
bir lisandır onların duruşu, bükülüşü,
kadınlar! Onlar varken konuşmayınız sakın.

İnce sütunlardaki ilahi güzelliğe
bacakların ruhudur şekil veren diyorum
bacakları bir kalın örtüde saklı diye
mermerde kalbi çarpan Venüs’ü sevmiyorum.

Boynuma doladığın güzel putu görseler
insanlar öğrenirdi neye tapacağını.
Kör olsam da açılır gözüm, ona sürseler
İsa’nın eli diye, bir kadın bacağını.

Yılmaz Dikbaş
24 Aralık 2015, Perşembe
dikbas@kalinka.com.tr
0532 233 31 52
BeğenYorum YapPaylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder