6 Ocak 2014 Pazartesi

Artık Bu Kukla Tiyatrosuna Seyirci Kalma Zamanı Çoktan Geçmiştir !!/Sinan MEYDAN



Atatürk’ün bir “dogma” haline getirmemeye çalıştığı ve Kemalizm diye adlandırdığı sistem, 1954ten sonra Atatürkçülük adı altında dogma haline getirilmiştir.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra bu “dogmalaştırılmış Atatürkçülük bir de resmi ideoloji haline getirilmiştir. 1980lerde Kemalizm yerine Atatürkçülük, Kemalizmin en temel özelliği olan Devrimcilik yerine de İnkılapçılık kavramları kullanılmaya başlanmıştır.

Türkiye’nin küçük Amerika olma yoluna girdiği Özal döneminde Atatürkçülük, “Batılılaşma, serbest piyasa düzeni, komünizm düşmanlığı” olarak tanımlanmış, Kemalizmin anti emperyalizm, akıl ve bilim ilkeleri doğrultusunda “çağdaşlaşma olduğu gerçeği adeta toplumdan gizlenmeye çalışılmıştır.

Bu süreçte Kemalizm’den söz eden Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınlar ise öldürülmüştür. Kemalizm kavramından rahatsız olanların icat ettiği Atatürkçülük kavramı, asker-sivil (Kenan Evren-Turgut Özal) 12 Eylülcülerin tasarladıkları Amerikan etkisindeki yeni Türkiyeye zarar vermeyecek şekilde içi doldurularak okullarda zorunlu Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi olarak okutulmuştur.

1980’lerde Atatürk karşıtlarının yarattığı Atatürk dogmasına, 1990larda yine Atatürk karşıtları saldırmaya başlamıştır. Gerçek Kemalistler ise bir köşede bu kukla tiyatrosunu seyretmiştir içleri yanarak Artık bu kukla tiyatrosuna seyirci kalma zamanı çoktan geçmiştir! Artık eyleme geçme, gerçekleri kamuoyuyla paylaşma zamanıdır!

Sinan Meydan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder