23 Ocak 2017 Pazartesi

BASIN AÇIKLAMASI (Başkanlık Dayatması Püskürtülecektir)



BASIN AÇIKLAMASI
(Başkanlık Dayatması Püskürtülecektir)
AKP’nin başkanlık dayatmasını içeren anayasa değişikliği teklifi MHP’li bir kısım milletvekilinin desteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçirildi.
Böylece Meclis kendi yetkilerini kökünden budayan ve egemenliğin kullanılmasını tek kişiye bırakan “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”ne yol verdi.
Adı ne olursa olsun TBMM’de yasalaşan, Laik –Demokratik  Cumhuriyet rejimine karşı tertiplenmiş bir suikast eylemidir.
Yürütme yetkisini; Bakanlar Kurulunu ortadan kaldırarak tek başına cumhurbaşkanına bırakan,
Yasama yetkisinin; özünü omurgasını oluşturan  kısımlarını cumhurbaşkanına/Devlet Başkanına devreden,
Bağımsız olması gereken mahkemeleri;  cumhurbaşkanına bağlayarak ona yargı yetkisi de veren bu düzenlemeler, sonuç olarak,  kan bedeli kazanıp yücelttiğimiz  ulusal egemenliğin kullanılmasının tek bir kişiye devir edilmesidir..
Oysa, Cumhuriyet döneminin bütün anayasaları gibi yürürlükte olan anayasaya göre de “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir” ve “Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz.” (Madde 6)
 Yalnız bu kadar da değil. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez hükümler de çiğneniyor
Yürütme, yasama ve yargı yetkilerini cumhurbaşkanında toplayarak egemenliğin kullanılmasını tek bir kişiye bırakan bu teklif, yine aynı şekilde, Cumhuriyet döneminin bütün anayasalarında olduğu gibi, mevcut anayasada da bulunan “Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir” (Madde 1) ve “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir” (Madde 2) hükümlerini de dolaylı/örtülü olarak ortadan kaldırıyor, çiğniyor. Üstelik, hatırlayalım ki, mevcut anayasanın bu iki maddesi de anayasanın “değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” hükümleri arasında yer alıyor. (Madde 4)
Türk halkının iki yüz yıllık anayasa birikimine, bağımsız, demokratik, laik, sosyal hukuk cumhuriyeti mücadelesine açıkça aykırı bu karşıdevrimci dayatmayı durdurma görevi artık doğrudan doğruya halkımızın elindedir.
AKP-Saray Diktatörlüğü Halkın iradesini yok saymakta, iktidarını korumak için her yolu mubah görmekte, kendilerine muhalif olan tüm sesleri kesmek, muhalefeti korkutmak, bölmek, dağıtmak ve bunu başaramadığı yerde tutsak etmek için OHAL silahını elinde tutmakta ısrarlıdır.
Biliyoruz ve inanıyoruz ki; Türk halkı, iki yüz yıllık mücadeleyle kan ve can bedeli elde edilmiş egemenlik hakkından vazgeçmeyecektir.
 Bütün ulusal demokratik güçler emperyalizme ve uzantılarına karşı halkın birliğini sağlama hedefinden sapmadan başkanlık dayatmasını püskürtme ustalığını gösterecektir.
23 Ocak 2017   
YÖNETİM KURULU ADINA:                                                                Mahmut ÖZYÜREK
ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ
ISPARTA ŞUBE BAŞKANI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder