26 Ocak 2016 Salı

Yeni Anayasa egemenliğimizi sinsice elimizden almanın adı



Yeni Anayasa egemenliğimizi sinsice elimizden almanın adı; egemenlik yoksa gelecek de yok…
Eşit-vatandaşlık, AKP-HDP etiketli, ulusu etnisitelere bölme siyaseti...
Özgürlükçü demokrasi, CHP'nin AKP-HDP siyasetine eklenmesinin adı...
Bunlara karşı mücadeleyi "istemezükçülük" diye aşağılamaya kalkışan ise, bu çorbanın tuzu...
*
Eleştiriye tahammülü olmayan bu küreselleşme zamanesi hiper-demokrat, reddiyeyi duyunca ne yapmaz ki? Reddiyeye hiç ama hiç tahammülü yok. Çünkü dayatmalarını uygulayabilmek için bizim çorbaya kuş üzümü olmamıza, yani meşruiyete muhtaç…
Muhtaç, ama meşruiyeti hiçbir uzlaşmaya yanaşmadan ve kendi dışındaki herkesin kafasına vura vura sağlayacağı katılımcılıkla sağlama peşinde koşuyor. Bunun için de pek “pratik zekâ”sı ve Metis –kurnazlık tanrısı- ruhuyla iş görmeye çalışıyor.
*
Her şey bu kurnazlığın, aldatma, kandırma hastalığının farkına varmamızla değişecek. Ardı ardına sıralanan sözlerin ve paylayıp küfürle bezdirmenin bir metis’ten ibaret olduğunu görmek…
Bu dayatma ve sürükleme siyaseti, bu küçük fark edişle çökertilebilir. Bilirsiniz dolandırıcılar, dolandırmaya kalkıştıkları kişi neyle karşı karşıya olduğunu fark ettikleri anda ortadan kaybolurlar.
Metis’li saldırganlığın ideolojik siyasetine karşı söylenecek söz “Sana Geçit Yok” ise, paylayıp azarlamalarına karşı söylenecek söz de İsmet İnönü’nün o veciz sözüdür: Hadi canım sen de!

Metis 1 -  (μῆτις) Antik Yunancada "kurnazlık" veya "hüner, beceri" anlamına gelir.
2-Yunan mitolojisinde, Okeanos ile Tethys'in kızı, Hikmet tanrıçasıdır. Metis, tanrıların başı olan Zeus'un ilk karısı ve akıl tanrıçası Athena'n ın annesi olarak anılır.
 
BİRGÜL AYMAN GÜLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder