9 Ocak 2015 Cuma

İhanette altyapı hazır sıra Anayasa’ya geldi



  09.01.2015
İktidar, PKK’nın talepleri arasında yer alan “federalizm”inaltyapısını, “eyalet sistemi” oyunuyla hayata geçiriyor
Haber: Salim Yavaşoğlu
AKP iktidarının eyaletleşme taahhüdünün ilk harcı 2006’da AB’nin katkılarıyla kurulan Bölge İstinaf Mahkemeleri ile Diyarbakır’da atıldı. Avrupa’nın, Osmanlı’ya dayattığı federalizm, AKP tarafından “Kalkınma Ajansları” adı altında uygulamaya konuldu, Türkiye bölgelere bölündü. Dönemin Adalet Bakanı Ergin 2010’da, müsteşarı, genel müdürler ve daire başkanları ile ABD’ye gidip, eyalet sistemini inceledi. 2012’de 15 bölgede ağır ceza mahkemesi kurularak yargı ayağını tamamladı, Büyükşehir Yasası yürürlüğe girerek eyaletin aşamaları devreye sokuldu.
Türkiye’nin üniter haritasını Kürdistanlı sınırlarla değiştirmeyi amaçlayan ihanet sürecinin önemli koşulu “eyalet sistemi” için proje tamam. Sırada Anayasa var. AKP projesiyle yürürlüğe geçirilen bölgesinde daha güçsüz Türkiye ve büyük bölümü topraklarımızda olmak üzere Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de “Büyük Kürdistan” planı için “eyalet sisteminde” algı oluşturmaya geçildi. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın 19 Kasım 2013’teki partisinin grup toplantısında örnekler verdiği, Yeniçağ’ın sık sık gündeme taşıdığı “Osmanlı eyalet sistemi” ne giden yolda son adımlar atılıyor.  HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş da Posta gazetesinde Hakan Çelik’e verdiği röportajda, “Bir Türk kardeşim, Kürtleri kendisine ait bir dille, renkle, flamayla, bayrakla gördüğünde neden ürksün?” diyerek itiraf gibi açıklamada bulundu.
Anayasa değişecek
Kürtçe’nin de resmi dil olmasını isteyen Demirtaş, şöyle dedi: “İktidara gelirsek, parti olarak Anayasa’yı değiştirip, yerel yönetimlere yetki vereceğiz. Dışişleri Bakanlığı yetkileri, ulusal savunma, genel maliye hizmetleri, sınır güvenliği, genel yargı hizmetleri dışındaki bütün yetkileri yerellere vereceğiz. Vergilerin bir kısmının yerellerde kalmasını istiyoruz. Yereldeki halk kendi kültürel, inançsal ve mezhepsel taleplerini yerel yönetimden talep edebilir. Yerel parlemanto talep ediyoruz. Özerklik dediğimiz şey ’öz yönetim’kavramıdır.”
Türkiye 32 parça
 İhanet sürecinde masaya yatırılan en önemli unsurdan biri olan  “eyalet sistemini” son dile getirenlerden biri de Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal oldu.
Akbal, Kalkınma Ajansları olarak kurulan TRC 2 ve TRC 3 bölgelerinin birleştirilerek “Diyarbakır Vilayeti” ne dönüştürülebileceğini belirtti. Akbal, “Osmanlı’da 1500’lü yılların başında uygulanmaya başlayan eyalet sistemi ile imparatorluk ilk aşamada 6 eyalete, daha sonra 16 ve 32 eyalete ayrılarak bugün Batı’da uygulananlara ilham olan modern bir yerinden yönetim sistemi geliştirilmiştir. 1515 yılında Osmanlı’nın 5. Eyaleti olan Diyarbakır, kendisine bağlı 24 sancağı ile imparatorluğun en büyük eyaletlerden biriydi” dedi.
Önerilerinin 26 istatistiki bölgeden Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın yer aldığı TRC 2 bölgesi ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’in yer aldığı TRC3 bölgesinde özerklik gibi yerinden yönetim pilot uygulamasına geçilmesi olduğunu dile getiren Akbal, şöyle konuştu:  “Bizler TRC 2 ve TRC 3 bölgelerin yönetim merkezinin Diyarbakır olmasını, ulusal parlamento yanında yerel düzeyde de seçim esasına dayalı, temsile olanak veren meclislerin oluşmasının tartışılmasından yanayız. Bir düzenleme ile Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illeri Osmanlı’da olduğu gibi Diyarbakır Vilayeti olarak tanımlanabilir, Diyarbakır Vilayetinin yönetim merkezi de Diyarbakır ili olabilir.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder