16 Aralık 2016 Cuma

“Cumhurbaşkanının seferberlik ilan etme yetkisi yok”



"Anayasa'mızın 104'üncü maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başı olarak PKK'sıyla, DEAŞ'ıyla, FETÖ'süyle, DHKP-C'siyle adı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum"
Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan


“Cumhurbaşkanının seferberlik ilan etme yetkisi yok”

1- Seferberlik hali konusu "sıkıyönetim ve savaş hali" ile birlikte Anayasa'nın 122. maddesinde düzenlenmiştir. Dayanak 104 değil 122. maddedir. Yetki de cumhurbaşkanında değildir.

2- Hukuksal kavramlar, özellikle yetkililer tarafından ulu orta konuşulmaz, aksi halde kaos doğar. Seferberlik hukuksal, anayasal bir kavramdır.

3- Anayasaya göre seferberlik de olağanüstü yönetim usulüdür. Ve hukuka bağlı, hukuk sınırları içinde bir usuldür.

4- 122. madde, sıkıyönetim halini yazmış, seferberlik ve savaş halini de aynı usule bağlamıştır. Usule ilişkin düzenlemeleri kanuna bırakmıştır.

5- "Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu", 4.11.1983 günü kabul edilen 2941 sayılı kanundur.

6- Bu kanunda seferberlik ve savaş tanımları yapılmıştır.

7- Kanuna göre, seferberlik de -tıpkı OHAL ya da sıkıyönetim gibi- Cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından, MGK görüşü alınarak, konusu, içeriği ve süresi belirtilerek ilan edilebilir.

8- Temel hak ve özgürlükler konusu da Anayasa'nın 15. maddesindeki kurallara tabidir.

9- Cumhurbaşkanı, sürçü lisan edemeyeceğine göre, güç gösterisine girip, Anayasayı yok sayıp kendine mal ettiği hukuksuz bir yetkiyi kullanmayı ilan etmeyi tercih etmiştir.

10- Bu sözler de Anayasa ihlallerinden biridir ama başkanlık rejimine dair fiili durum yaratmanın emaresidir.
Ali Rıza Aydın
Hukukta Sol Tavır Derneği Başkanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder