25 Şubat 2016 Perşembe

Amerikancılık ve gayri millilik / Özgür ERDEM



60'lı yıllarda milliyetçilik bayrağı solda, Amerikancılık ve gayri millilik bayrağı sağdaydı...
O günleri anlamak için İleri Yayınları'ndan Gökhan Eşel'in imzasıyla çıkan ABD Barış Gönüllüleri ilgili çalışma mutlaka okunmalı.

1962'de Türkiye'ye binlerce Barış Gönüllüsü doluştu. CIA tarafından kurulmuş bu "hayır kurumu"ndan sadece İngilizce öğretmeni vasfıyla 725 kişi liselere yerleştirildi.
Türkiye'de yükselen sol muhalefet bu karanlık yapılanmaya büyük tepki gösterdi. Önce Dev-Genç üniversitelerden bu unsurları attı. Sonra öğretmen sendikası TÖS büyük grevlerle Milli Eğitim 'den uzaklaştırılmalarını sağladı. Ancak özellikle doğuda "kürtçe" bilen Barış Gönüllüleri fink atmaya devam ediyordu. TİP ve CHP üyesi milletvekilleri bu konuda defalarca önerge verdi (foto 2).

Sağ kanat ise "ABD'li dostlarımıza yönelik" saldırıları komünist kışkırtması olarak itham ediyor ve yer yer bizzat protestoculara şiddet uygulayarak "misafirlerimizi" koruyordu.
Sonunda Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Sinan Cemgil gibi devrimci liderler ABD sömürgeciliğine karşı mücadeleyi söylemden eyleme taşıdı. Sinanlar Komer'in arabasını ODTÜ'de yaktıktan (foto 3) ve Denizler ilk ABD'li askerler kaçırdıktan sonra Barış Gönüllüleri 1970 yılında ülkemizi tamamen terk etti. Ama 8 yıl içinde kürtçü ve gerici ihanetin tohumlarını çoktan atmıştılar.

Kitaptan alıntılamak istediğim iki belge:
Foto 4: Türkiye'de dostluk mesajı veren Barış Gönüllüleri ABD'deki dergilerinde anılarını çok farklı bir üslupla kaleme almış. Amerikan bir hemşireye göre kendileri gelmeden önce Türkiye'de hemşire nedir bilinmiyormuş bile. Hastaneler pislik içindeymiş!!!

Foto 5: Barış Gönüllüleri Genel Müdürü Shriver 1964'te Türkiye'ye geldi. Kareler utanç ve ibret verici. Birinci karede Shriver ilkokulları teftiş ediyor. İkinci karede Rum Patriğin huzurunda. Patriğin masasındaki Kennedy resmine dikkatinizi çekerim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder