13 Ocak 2017 Cuma

İki sarhoş ve birkaç ayık adam.




İki sarhoş ve birkaç ayık adam.
 
Tüm dünyada eskiden değer verilen haysiyet, onur, saygı, göreve bağlılık, sorumluluk, zekâ, nükte, zarafet, erdem ya değer yitiriyor ya da bazı ülkelerde baskı ile yok edilmeye çalışılıyor. Ama bu değer yitirme Türkiye`de diğer ülke ya da kültürlere göre çok daha hızlı. Bu konuyu inceleyip yazıya döktüğünüzde sanırım binlerce sayfalık bir araştırma elde edebilirsiniz. Biz bugün hedefi ve zamanı daraltarak iki makamda oluşan değer yitimlerine bakalım.

Hedef makamlarımız, Devlet başkanlığı / Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık.

Amacımız kişileri kıyaslamak değil de makamları kıyaslamak olsun. Olsun da o makamların değerini o makamlara gelenler belirlediğine göre gene elimizde liderler ve o liderleri oraya öyle ya da böyle oraya getiren insanlar var.

Peki, nasıl bir kıyaslama yapabiliriz?  Kıstasımız ne olabilir?

Söz kişinin aynasıdır demiş büyükler. Söyledikleri, tarihe geçen sözler sanırım iyi bir kıyaslama yöntemi olur. Bu sözler o kişilerin dünya görüşlerini, sağ duyularını ve ülkülerini bize anlatır.

Avrupa’dan bir örnek:

FRANSA

Charles de Gaulle 1950-1969: “Politika, politikacılara bırakılmayacak kadar önemli bir konudur. "

François Mitterrand 1981-1995: “Öldüğümde tanrıyla karşılaşırsam "evet şimdi inandım sana" derim ve o da "hoş geldin" der. Çünkü evreni yaratacak kadar yüceyse sanırım bana da hoşgörü gösterirdi."

Nicolas Sarkozy 2007-2012: “Havlayan köpekler” Canard Enchaine gazetesi için

Batıdan başka bir örnek:

ABD

Franklin Delano Roosevelt 1933-1945: “Bir insanı ahlaken eğitmeden sadece zihnen eğitmek topluma bir bela kazandırmaktır."

John F. Kennedy 1961-1963: "Demokrasilerde bir seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikedir."

George Walker Bush 2001-2009: “Kendime özgü fikirlerim var. Güçlü fikirler. Ama bu fikirlerle her zaman aynı fikirde değilim. "

Bir de dünyanın doğusundan Müslüman bir ülkeden örnek:

PAKİSTAN

Zülfikar Ali Butto 1971-1977: “Yaşam bir sevme işidir. Doğanın her güzelliğinde bir romantizm var. "

Benazir Butto 1993-1996: “Ben iktidara geldiğimde veya babam iktidarda olduğunda iyi şeyler olduğunu gördüm. "

Pervez Müşerref 2001- 2008: “Tecavüze uğramanın birçok kadın için başka ülkelere göçmen kabul edilmenin ve zengin olmanın kapılarını açtığı” şeklinde, Kanada Washington Post gazetesine verdiği demeç.

Gelelim Yurdum idarecilerine…

Elbette örnekler çok ama, birinci Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile son Cumhurbaşkanı ve başbakandan örnekler sunalım.

M.K. ATATÜRKBenim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."
R.T. ERDOĞAN “Cumhuriyeti biz kurduk!" Sevsinler seni, nasıl da kuruyorsun! “(Ocak 2007- Seçim hazırlığına giren AKP)

M.K. ATATÜRKGençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız."
R.T. ERDOĞAN "Ben "dindar bir nesil yetiştirmek hedefimiz" dedim. Bu sözlerimin arkasındayım. "

M.K. ATATÜRKEkonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir."
R.T. ERDOĞAN “Maaşım yetmediği için ticaret yapıyorum.” (2004)

M.K. ATATÜRKAdalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunamaz."
R.T. ERDOĞAN "Mahkemenin başörtüsü ilgili söz söyleme hakkı yoktur. Söz söyleme hakkı din ulemasınındır. "

M.K. ATATÜRKÇalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur."
R.T. ERDOĞAN "Çok okuyan arkadaşlar şimdi sefilleri oynuyor. "

M.K. ATATÜRKKadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım."
R.T. ERDOĞAN "Sen Ruanda mı olmak istiyorsun, buyur ol. " (TBMM'de kadın kotası isteyen Ka-Der Başkanı Hülya Gülbahar'a bu yanıtı verdi. Milletvekili adayı olan kadınlara kota ayıran Ruanda dünyada kadınların en yüksek oranda temsil edildikleri ülkeydi.)

M.K. ATATÜRKBeni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir."
R.T. ERDOĞAN "Türkiye’nin yarınında artık Kemalizm’e ve Kemalizm benzeri rejimlere yer yoktur. Kemalizm’in yeniden kendini üretmesi söz konusu değildir. Bizim için en üst belirleyici, İslam’ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir. "

M.K. ATATÜRKBiz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir."
R.T. ERDOĞAN "Zannediyorum, arkadaşımız Fransız mı? Ama Türkiye’ye de Fransız. Biz de böyle güzel bir söz var: Türkiye’ye çok Fransız’sınız"

M.K. ATATÜRKBir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. "
R.T. ERDOĞAN "Artistlik yapma! İyi bir sanatçısın. İyi bir sanatçısın terbiyesizlik yapma! "

İ. İNÖNÜ "İrtica Başbakan’dan cesaret bulursa, kim onun sokağa dökülmesini önleyebilir? İrticanın sokağa dökülmesi ise ülkenin kana bulanmasıdır. "
R.T. ERDOĞAN "Hem Laik hem Müslüman olunmaz. Ya Müslüman olacaksın ya Laik. İkisi bir arada olunca ters mıknatıslanma yapar. Mümkün değil, ikisi bir arada olamaz. "

İ. İNÖNÜ "Gerekirse yeni bir dünya kurulur ve Türkiye de orada yerini bulur"
A. DAVUTOĞLU "Hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır. O satıh bütün dünyadır"

İ. İNÖNÜ "Tarih, okuyana kendi gözünün görme derecesine göre yol gösteren bir kılavuzdur. "
A. DAVUTOĞLU "Nasıl bir cihan devletinin küçülme süreci 12 yılda gerçekleşmişse, bir cumhuriyetin; güçlü bir cumhuriyetin cihan devleti olma ideali de önümüzdeki 12 yıl içerisinde gerçekleşir. "

İ. İNÖNÜ “Bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
R.T. ERDOĞAN “Demokrasi bir tramvaydır, gideceğiniz yere kadar gider orada inersiniz. “

Bu örnekleri çoğaltmak hiç de zor değil...
"Hadi ananı al da git buradan!" dan "Bitaraf olan bertaraf olur. " a kadar

Peki, son dönem yöneticileri başarılı değil mi ya da başarılarını ne ile taçlandırıyorlar?

Yanıt hazır: Yol, borsa, ihracat, kişi başına gelir vs.…

Bunları küçümsemek elbette olası değil… Verilen sayılar doğru mu değil mi onu tartışacak değilim.

Benim kafama takılan o kazanılan dolarlar ile kaybedilen haysiyetler, onurlar, saygılar, sorumluluklar, zekâ, nükte, zarafet, erdem satın alınabilir mi?

Kimsenin evet diyeceğini sanmıyorum ama alınabilir diyenler varsa demek ki bunları satanlar da vardır.

Sizden ricam seçimlerde oy verirken sizi temsil edecek olan kişileri ne kadar bağırdığına ya da ne kadar popüler olduğuna değil de ne kadar onur, saygınlık, sorumluluk, bilgi, zekâ, zarafet ve erdem taşıdığına bakarak seçmeniz.
Ferruh DİNÇKAL
 21 Mart 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder