16 Aralık 2014 Salı

Yargıya yönelik işgal eylemi var-Yargıçlar Sendikası



Yargıçlar Sendikası, HSYK tarafından Yargıtay’a 144 ve Danıştay’a 33 üye atanmasıyla ilgili açıklamasında, hükümetin yargıya müdahalesini sert bir dille eleştirerek “yeni yöntemlerle vahim boyutta tekrarlandığı yüksek yargıya yönelik işgal eylemidir” dedi.
 (İleri – Haber Merkezi) Yargıtay ve Danıştay’a üyelik kadrosu ihdas eden 6572 sayılı Yasa’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Aralık tarihinde gün bitiminde onaylanmasına ve aynı gün mükerrer resmi gazetede yayınlanmasının ardından HSYK tarafından Yargıtay’a 144 ve Danıştay’a 33 üye atandı. Yargıçlar Sendikası atamalara yayımladığı açıklamayla sert tepki gösterdi ve bunun bir işgal eylemi olduğunu belirtti.

Yargıçlar Sendikası konuya ilişkin açıklamasında yapılana atamalarla ilgili uyarıda bulunarak “Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayılarının değiştirilmesi için Anayasa değişikliğine gerek duyulmadan, yasa değişikliği yoluna gidilmekte, her yasa değişikliği ile bu yüksek mahkemelerin yapılarına daha fazla müdahale edilmekte olup, gelinen noktada bu yüksek mahkemelerin yüksek mahkeme kimlikleri kağıt üzerinde kalmıştır. HSYK’nın, bu iki yüksek mahkeme ile ilgili yaptığı seçimlerle varılan üye sayılarıyla dünyada üçüncü dünya ülkeleri bile geride bırakılarak, hiçbir biçimde kırılamayacak bir rekora imza atılmıştır.” dedi.

Hükümetin yargıya yönelik müdahalesini kendisini korumaya ve güvene alma girişimi olarak değerlendiren sendika “DGM’leri, tabelasını değiştirip sistemde önce ÖGM sonra terör mahkemesi altında tutan şimdi ise sulh ceza hakimliği adı altında tüm sisteme yayan iktidar, bu iki yüksek mahkemeyi de kendisinin güvenliğini sağlayan kurumlara dönüştürme hedef ve iradesini açıkça ortaya koymuştur. Yapılanlar, DGM’lerin artık yüksek yargıya da taşınması, böylece yüksek yargının adalet yerine iktidar için güvenlik organlarına dönüştürülmesidir” ifadelerini kullandı.

Yargıçlar Sendikası, aynı gün başlayan ve tamamlanan Yargıtay ve Danıştay üye atamalarının “Hukuka, yargıya, adalete hakarettir, dalga geçmektir, alay etmektir. Bu durum geçmişteki yanlışların yeni söylem ve yeni yöntemlerle vahim boyutta tekrarlandığı yüksek yargıya yönelik işgal eylemidir” dedi.

Sendika, HSYK üyelerine çekilme çağrısında da bulundu ve açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Bir benden, iki senden, üç ondan mantığıyla hareket etmeyerek, ehliyet ve liyakati en öne çekerek, böyle bir süreçte görev almaları gerekirken, aksine davranış sergileyen HSYK üyelerini, yargıçlık etiğini gözeterek HSYK üyeliklerinden çekilmeye davet ediyoruz.”

Sendika tarafından yapılan açıklamanın sonunda “Bir hukuk devletinde kim nereden ne kaçırmakta bu acelecilik ve denetimsizlik neden sergilenmektedir” dendi.
Kaynak:http://www.ilk-kursun.com/haber/210253/yargiclar-sendikasi-yargiya-yonelik-isgal-eylemi-var/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder