7 Mart 2014 Cuma

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel ÇÖLAŞAN “HUKUKA MEYDAN OKUMAYI” Sürdürüyor



BASIN KURULUŞLARIMIZA- ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ ÜYELERİNE - KAMU OYUNA

Hukukçu, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel ÇÖLAŞAN “HUKUKA MEYDAN OKUMAYI” Sürdürüyor
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ Isparta Şubesinin  07.03.2014 Günü Yaptığı OLAĞAN GENEL KURUL  toplantısı  Aşağıda Belirtilen  Anayasa, Yargıtay Kararları, Yerel Mahkeme Kararları, Türk Medeni Kanunu ve Dernekler yasasına, ADD Tüzüğüne aykırı olduğundan, Hukuksal olarak “Tam Butlan”dır. Yani “YOK HÜKMÜNDE”DİR
1.               2012 yılında yapılan ADD Isparta şubesi olağan genel kurulunda seçilmiş olan yönetim kurulu, Şubat 2013 tarihinde ADD Genel merkezince Hukuka Aykırı  bir yöntemle  görevlerinden alınmıştır. Genel merkez tarafından,” üyelik koşullarını yerine getirmemek ve istifalar nedeniyle”  dernek üyesi olmayan kişileri Yönetim Kurulu olarak atamıştır.
2.               21.03.2013 tarihinde 50 kişiyi aşan ADD üyelerinin Yasalara ve dernek tüzüğüne uygun olarak “OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL İSTEMLİ” dilekçe noter onayı ile atanan yönetim kuruluna verilmiştir. Ancak  “OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL” olağanüstülüğü yaratan gerekçenin ortadan kaldırılması, düzeltilmesi amaçlı ve yalnızca görevden alınan organın seçimine yönelik olması, gerekirken, sanki tüm organlar ve yedek üyelikler görevden alınmışçasına “TÜM ORGANLARIN YENİDEN SEÇİMİ” gündeme alınmış, Başvuru tarihinden sonra kaydedilen üyeler de hazirun listesine eklenmişlerdir. Hukuk düzenine, yürürlükteki yasal mevzuata aykırı olan bu durum tarafımızdan mahkemeye taşınmıştır.
3.                ISPARTA 2.SULH HUKUK MAHKEMESİ 30.04.2013 -2013/365 esas sayılı kararı ile “yapılacak olan olağanüstü genel kurulun ihtiyati tedbir yolu ile iptaline” karar vermiştir.
4.               Mahkemenin açık ve anlaşılır kararı ortada iken “ATANMIŞ” Şube yönetimi, mahkeme kararını yok sayarak, sonradan eklenen üyelerle ve Şubenin tüm organlarının (Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulları asil ve yedekleri ile Genel Merkez Genel Kurul Delegelikleri)  seçimine yönelik 28 Eylül 2013 tarihinde yapılacak bir Olağanüstü Genel Kurul kararı daha almışlardır.
5.               Olağanüstü genel kurulu kendi lehlerine sonuçlandırmak amacı ile yapılması planlan bu hukuk dışı karar da, ISPARTA 2.SULH HUKUK MAHKEMESİ 25.09.2013 tarih ve 2013/365 esas sayılı ARA KARARI ile “yapılacak olan olağanüstü genel kurulun ihtiyati tedbir yolu ile iptaline” karar vermiştir.
6.                Açılan dava 13.11.2013 tarihinde sonuçlanmış, “ADD Isparta Şubesinin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında 17.01.2013 tarihli üye listesinin esas alınmasına, …gündeminde sadece yönetim kurulu değişikliğinin olacağının tespitine” karar verilmiştir.
7.               ADD üyelerinin Yasalara ve dernek tüzüğüne uygun olarak 50 Yİ AŞKIN İMZA İLE verdikleri “OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL İSTEMLİ” dilekçe Davalı ADD Isparta Şubesi yönetim kuruluna 21.03.2013 tarihinde verildiğine/tebliğ edildiğine göre,  yaklaşık 11(onbir) aydır Hukuksal şekil ve içeriğe uygun OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL çağrısı yapılmamıştır.
8.               Bu durum karşısında 16.12.2013 tarihinde TMK-75. Maddesi ve ADD Tüzüğünün 12.Maddesinde belirtilen “Hukuksal şekil ve içeriğe uygun olmasına karşın toplantı çağrısı yapılmazsa, Genel Denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin başvurusu üzerine, yerel Sulh Hukuk Yargıcı duruşma yaparak, Dernek üyeleri arasından üç kişilik bir kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir” hükmü gereğince Isparta Nöbetçi SULH HUKUK MAHKEMESİNE önceki Şube Başkanı  Mümtaz Çapçı  tarafımdan başvuru yapılmıştır.
9.               Anayasanın 138. maddesinin son fıkrasında “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarını uygulamak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” şeklinde açık, kesin ve buyurucu bir kurala yer verilmektedir.
10.            Diğer yandan, Atanan 7 kişilik Şube Yönetim Kurulu  içinde bulunan Hasan Hüseyin SÖNMEZ, tebliğ günü istifa etmiş, daha sonra da, atanan yönetim kurulu üyeliklerinden istifalar olmuştur. Ancak Kimi istifa dilekçeleri bilerek işleme konulmamıştır. 2012 yılında yapılan olağan genel kurulda seçilmiş olan yönetim kurulu yedek üyeleri mevcuttur. Atanmış yönetimde istifalar nedeniyle boşalan üyeliklere bilinçli ve kasıtlı olarak “yedek üye” çağırılmamıştır.  “Hiç  bir suretle yedek  üye varken eksik  sayı ile  karar  alınamaz”  hükmüne karşın kararların hemen tümü eksik sayı ile alınmıştır.
11.            Dernekler Yönetmeliğinin   “Madde 92 - Dernekler, yerleşim yerlerinde meydana gelen değişiklikleri Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimini EK- 24; genel kurul toplantıları dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikleri Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimini EK- 25 doldurmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.” Hükmüne uyulmamıştır. Bu nedenlerle Atanan Yönetim Kurulunun Şubat 2013 ten bu yana  almış olduğu kararlar “yok hükmünde” olması gerekir.
12.             Mahkemelerin verilmiş ve verilecek olan hükümlerinin sonuçlanmamış olması sebebi ile, ileride giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların önlenmesi açısından,  Mahkeme Kararlarına, kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak 07 Marta 2014 günü yani bu gün toplanan ADD Isparta Şubesi Olağan Genel Kurul toplantısının Isparta 1.Asliye Hukuk Mahkemesinin 03.03.2014 tarih ve 2014/85 esas nolu kararı gereğince ‘GENEL KURUL TOPLANTISININ İHTİYATİ TEDBİR YOLU İLE DURDURULMASINA’ karar verildiğinden, karar gereğince divan ve şube başkanlıklarınca işlem yapılması ve sonucun adı geçen mahkemeye bildirilmesi kendilerine önceki Şube Başkanı Mümtaz ÇAPÇI tarafından  tebliğ edilmiştir. Tebliğ Genel Kurula okunmasına karşın Divan ve Şube Başkanı Batuhan Güldiken, Tebliği kabul etmemişlerdir. Ancak; Hukukçu olan, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı  Tansel ÇÖLAŞAN ve ADD GYK üyelerinin de  katılımcı olarak hazır bulunduğu  “GENEL KURUL TOPLANTISI” na,  Divan Başkanlığını Yürüten ADD GYK Üyesi Reşat DEMİRCİ tarafından   devam etme kararı alınmıştır.
13.            Divan Başkanının  bu kararı şüpheye yer bırakmayacak derecede “HUKUKA MEYDAN OKUMAKTIR” Genel Başkanı Hukukçu olan, Atatürk’ün soyadını taşıyan bir derneğin   Anayasa, Yargıtay Kararları, Yerel Mahkeme Kararları, Türk Medeni Kanunu, Dernekler yasasına, ADD Tüzüğüne  aykırı olduğu  sabit olan bir Genel Kurulu sürdürmeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezinin, kan bedeli ödeyerek kurulan bir derneği nereye sürüklediklerinin açık ama acı bir göstergesidir.
14.            ADD Isparta Şubesinin Aralık 2012’den bu yana uğradığı hukuksuzluklara, Kemalist kamu oyunun ve tüm şubelerin gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz. 
                                 http://ahmetsaltik.net/2014/03/09/add-genel-baskanligina-cagri/    
                                                    
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ ISPARTA ŞUBESİ ÖNCEKİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ


O.MÜMTAZ ÇAPÇI    Feray SELEK   Abdullah GÖKTAŞ   Niyazi ÇAMURCU 

Muhittin PEKER


1 yorum:

  1. http://ahmetsaltik.net/2014/03/09/add-genel-baskanligina-cagri/
    ADD Genel Başkanlığı’na Çağrı..

    Dostlar,

    ADD İsparta Şubesi önceki başkanı Sayın Mahmut Özyürek son derece çalışkan bir arkadaşımızdır. Emekli Tarih öğretmenidir ve yaklaşık 14 yıl bu “çok zor” bölgede büyük cesaretle, özveriyle çok değerli hizmetler vermiştir. Kendisiyle uzun yıllar
    bu bağlamda konferanslara katılmış ve yakından izlemiş, gözlemiştik. Çoook sayıda konferansa İsparta ilçelerinde kendisinin özel aracı ile ADD Şubesinden yakıt vb. için hiçbir katkı almadan gitmiştik.

    Bu arkadaşımız ve geçmişteki çalışma arkadaşları internet üzerinden kimi yazılar yollayarak ADD Genel Merkezi’nin ADD İsparta Şubesi hakkında hukuk dışı işlemler yapageldiklerini, yargı kararlarını tanımadıklarını.. ısrarla paylaşmaktalar.
    Bu bağlamda en son bize ulaşan bir yazı ektedir.

    Isparta_Subesi’nin_aciklamasi_8Mart2014

    Gönül ister ki, örgütün içişleri – sorunları böylesine kamuoyuna mal olmadan çözülsün.

    Fakat konu yargıya taşınmıştır, kimi iptal kararları söz konusudur ve basındadır.
    Bu durum bizleri üzmektedir ve ADD’nin saygın kurumsal kimliğine zarar verebilir.

    ADD’nin genel başkanı bir hukukçudur, emekli yüksek yargıçtır.
    Kendisinin ve yönetimindeki ADD’nin yetkili kurullarının hukuka uygun
    örnek davranışlar içinde olmasını beklemek hepimizin doğal hakkıdır.

    Suskunluk ve görmezden gelerek olumlu – yapıcı bir sonuç alınabilir mi??

    Biz de, ADD kamuouyu da, genel kamuoyu da bu bağlamda aydınlanma gereksinimi içindedir. Gereğini Sayın Tansel Çölaşan’dan rica ediyoruz.


    Böylesi tablolar, Türkiye’nin içinde bulunduğu çok zor koşullarda bizim gündeme taşımaktan hep sakınageldiğimiz duyarlık ve sorumluk kapsamında olmuştur.
    Ancak bu sorumluluk kuşku yok 2 yanlıdır ve bizim bu yönde bilinen tavrımızın
    istismarı düşüncesi, son derece rahatsız edicidir.

    Biz de Sayın Tansel Çölaşan‘ı ve yönetimindeki ADD’nin yetkili organlarını
    kamuoyuna doyurucu – nesnel açıklamalar yapmaya, kesinlikle hukukun içinde kalmaya,
    atıldıysa kimi yanlış adımlardan olgunlukla geri dönmeye, örgüt içi dayanışmayı ve demokrasiyi kurumsallaştıracak hakkaniyetli – saygılı – özenli, bir kadın genel başkana yaraşır zarif ve şık, olgun, kucaklayıcı.. davranışlara… davet ediyoruz.

    Sevgi ve saygı ile.
    9 Mart 2014, Ankara

    Dr. Ahmet Saltık
    ADD Gn. Mrk. Bilim – Danışma Kurulu Yazmanı*
    ADD Önceki Genel Başkan Yrd.
    www.ahmetsaltik.net

    * Aylardır, biz özellikle toplantıya çağrılmadan kurul çalıştırılıyor!?

    ADD_Genel_Baskanligi’na_Cagrimiz_9Mart2014
    (Bu metne pdf olarak erişmek için)
    Bu yazı Yurttaş Saltık kategorisine, ADD Genel Başkanlığı'na Çağrı.., ADD İsparta Şubesi önceki başkanı Sayın Mahmut Özyürek, Dr. Ahmet Saltık ADD Gn. Mrk. Bilim - Danışma Kurulu Yazmanı ADD Önceki Genel Başkan Yrd. www.ahmetsaltik.net, TANSEL ÇÖLAŞAN etiketleri ile Ahmet SALTIK tarafından yazılmıştır. yer imlerinize ekleyin.
    “ADD Genel Başkanlığı’na Çağrı..” üzerine 2 düşünce

    09 Mart 2014 tarihinde, saat 10:43 için Galip KARAKUŞ der ki

    ADD Isparta şubesi önceki başkanı Mahmut ÖZYÜREK’i, iki dönem ADD Çankaya Şube Yönetim Krl. üyeliği ve Şube Başkanlığı görevini yürüttüğüm dönemden bu yana tanımakta ve çalışmalarını yakından takip etmekteyim. O zaman için Isparta Şubesi, ADD’nin Türkiye genelinde yüzlerce şubesi içerisinde, toplumsal muhalefet ve kitle eylemleri ile Kemalist çizgide verdiği mücadelede örnek gösterilecek bir şube olmuştur. Bu dönemde Hükümetin ve yerel yöneticilerin hukuksuzluklarına karşı verdiği mücadele sırasında ADD genel merkezi yöneticilerinin, Sn. Mahmut Özyürek’e uyguladıkları haksız yaptırımlar, bu derneğe emeği geçmiş bir kişi olarak içimi acıtmaktadır. Bu haksızlığa karşı benim ve benim gibi düşünen bir çok arkadaşımın (ışıklar içinde yatsın, Derya Kocabay dahil) tepkilerimizi dillendirmemizi dillendirmemizden sonuç almak şöyle dursun, olumlu ya da olumsuz yanıt alamayışımız da ayrı bir üzüntü kaynağıdır. Genel merkezin, “Din Faşizmi”ne doğru gidiş ortamında Özyürek gibi değerli bir Kemalist’i dışlama lüksü yoktur. Saygılarımla…

    YanıtlaSil