7 Temmuz 2013 Pazar

AKP İktidarı Tarafından Dayatılan Gerici - Piyasacı Eğitim Sistemi



  Sayı   :2013/9
  Konu: AKP iktidarı tarafından dayatılan gerici ve piyasacı eğitim sistemi                                                                  07.07.2013
    Kod: 32.011.159
BASIN AÇIKLAMASI
AKP iktidarının aydınlanmaya, çağdaşlığa dönük saldırganlığı,  laik yaşam biçiminin, yaşamın tüm alanlarından silinmesi yönündeki akıldışı girişimleri, her yerleşim biriminden milyonlarca insanın Haziran direnişine katılmalarında ve tepki koymalarında en önemli etkenlerden biri olduğu yadsınamaz.
Haziran Direnişi ile ayağa kalkan ve faşist AKP iktidarını adım adım gerileten toplumsal muhalefetin örgütlü bir şekilde karşı koyması gereken en güncel başlıklardan biri, hatta en önemlisi, AKP iktidarı tarafından dayatılan gerici ve piyasacı eğitim sistemidir.
Çünkü Eğitim sistemimiz;   okul öncesinden yükseköğretime kadar her düzeyde kapsamlı, gerici bir dinci kuşatma altındadır. Kemalist Cumhuriyet ile birlikte bilimsel, demokratik ve laik eğitim yönünde atılan önemli adımlar, kazanımlar bugün AKP tarafından tümüyle tasfiye edilmektedir.
Gelinen noktada, eğitimde dinci kuşatma;  laikliğin en temel düzeyde dahi inkârına,  eğitimin bilimsel ve özgürleştirici niteliğinin ters yüz edilmesi sonucunu yaratmıştır.
Bilimsel verilere ters,  baştan çökmeye mahkûm, 4+4+4 eğitim sistemi dayatmasıyla, türban gibi dinsel semboller okullarda sıradanlaştırılmış, fiili uygulamalarla mescit vb. dinsel mekânları yaygınlaştırılmıştır.   Adına seçmeli denilen ama pratikte birçok okulda zorunlu olarak öğrencilere dayatılan din temelli dersler, imam hatiplere dönüştürülen okullar, karma eğitime son vermek yönünde cüretkârca dile getirilen öneriler,  kılık kıyafet serbestliği adı altında hayata geçirilen uygulamalar bilimselliğin ve laikliğin eğitim sisteminden dışlanmasına, eğitimde gerici uygulamaların frene basmadan, pervasızca sürdüğünün göstergeleridir.  
Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet tarafından Umre ödüllü bilgi, Camilerde çocuklara yönelik “tablet bilgisayar” ödüllü namaz kılma yarışmaları düzenleniyor. Okullarda öğrencilerin yanında artık öğretmenler de fiili olarak derslere türbanla girmeye başladı.  Stajyer öğretmenler Hicret belgeseline yönlendiriliyor.  
Uygarlık Tarihi’nin sakıncalı kitaplar arasına girmesi, Einstein’a pasaklı Yahudi diyen kitapların okullarda dağıtılması, Derslerde Alevi yurttaşlara yönelik hakaret içeren ifadelerin yaygınlaşması, başını örtmeyen öğrencilere yönelik baskı örnekleri, evrim kuramına yönelik saldırılar AKP iktidarının eğitim sistemini tümüyle bilime aykırı, çağdışı niteliğe sürüklediğinin göstergelerinden yalnızca birkaçı.
2013-2014 Eğitim yılında; sayılan uygulamalara ek olarak, birçok okulun dönüşümüne karar verilmiş durumda. Öğrenciler okullarından koparılacaklar, hem onlar hem de velileri mağdur edilecekler. Geçtiğimiz yıl açılan bini aşkın imam hatip ortaokuluna bu yıl yenileri eklenecek. Sözde seçmeli din temelli dersleri zorunlu olarak 11-12 yaşlarındaki çocuklara dayatacaklar, çocuklarımıza yönelik ayrımcı uygulamaların daha da yaygınlaşmasının önünü açacaklar. Çocuklarımız yine eğitim bilimsel verilere aykırı olmasına rağmen, 72 ayın altındayken zorla ilkokula kaydedilecekler.
İşte tüm bu nedenlerle; Kemalist Cumhuriyetin aydınlanma değerlerine sahip çıkmak, laikliği savunmak, 4+4+4 ucubesine boyun eğmeyerek, bu eğitim sisteminin karşısına dikilmenin tam zamanıdır. Çünkü toplumda gericiliğin yaygınlaşmasının en önemli aracı olan eğitim sisteminde gericilikle mücadele etmeden, toplumsal yaşamın diğer alanlarında verilecek mücadele başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

YÖNETİM KURULU ADINA:
                                                                                           Mahmut ÖZYÜREK
ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ
ISPARTA ŞUBE BAŞKANI