17 Ekim 2013 Perşembe

ANDIMIZ ve REŞİT GALİP / Fethi Karaduman



Türküm doğruyum çalışkanım
İlkem; küçüklerimi korumak büyüklerimi saymak,
 Yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm; yükselmek ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda gösterdiğin hedefe
durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!


                 
Atatürk döneminde 1932 yılında Milli Eğitim Bakanı olan ve yalnızca 11 ay görev yapan Reşit Galip okullarda öğrencilere okutulan ant’ın yaratıcısıdır.
Tıp eğitiminin yanında hukuk ve edebiyat doktoru da olan ve “ATATÜRK’ÜN FİKİR FEDAİSİ” OLARAK ANILAN Reşit Galip, Tıp Fakültesi ikinci sınıftayken, iki cepheye gitmek için gönüllü yazıldı. Balkan Savaşı’nda düşmanla çarpışırken yaralandı. Kafkas cephesine katıldı, verem mikrobu kaptı. Ordudan onbaşı rütbesiyle ayrıldı ve tıp öğrenimine geri döndü.
Reşit Galip, bu “seferberlik” döneminde, yeteri kadar ilaç ve doktor bulunmadığından, salgın hastalıklarla da çarpışan ordunun serum gereksinimi karşılamak için hocası ve iki arkadaşıyla birlikte laboratuvarda çalışmalara katıldı. O günün koşullarında yoksunluklar içinde Fransız hardal şişeleri laboratuvar tüpü olarak kullanılarak, gaz lambası ışığında 37 derecede tutarak bulaşıcı hastalıklara karşı bakteri, aşı, serum ürettiler.
Ancak, Orduya yaşamsal ölçüde gerekli olan aşıyı, serumu denemek için zaman yoktu. Bu nedenle REŞİT GALİP KENDİSİNİ KOBAY OLARAK KULLANARAK ÜRETİLEN SERUMU ÖNCELİKLE ÜZERİNDE DENEDİ. Böylelikle cephede savaşan Mehmetçiğe serumun yetiştirilmesi sağlandı.
Reşit Galip, Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşı’nda Tavşanlı cephesini örgütledi. Savaş kaçaklarını yargılayan İstiklal Mahkemesi üyeliği yaptı. Cumhuriyet’in kurulduktan sonra 1925’te milletvekili seçildi. 1932 yılında da Milli Eğitim Bakanı oldu.
Reşit Galip 11 aylık kısa bakanlık döneminde, Atatürk’ün de istekleri doğrultusunda, Türk Tarih Kurumu’nun temellerini attı. Türk Dili Tetkik Cemiyeti’ni Türk Dil Kurumu’na dönüştürdü.
Halkevleri’nin kurulmasına öncülük etti. Üniversite reformunu gerçekleştirdi. Köy Enstitülerine giden yolları döşedi. Bakanlığının hedefine “içinde 1 milyon kitap olan kütüphane” hedefini O koydu.
ÖMRÜNÜ VATANIN KURTULUŞUNA VE ÇAĞDAŞ CUMHURİYET’İN KURULUŞUNA ADAYAN REŞİT GALİP, 1934 YILINDA 41 YAŞINDAYKEN YÜREĞİNE YENİK DÜŞEREK YAŞAMINI YİTİRDİ.

BÜYÜK DEVRİMCİ REŞİT GALİP’İ BİR KEZ DAHA SAYGIYLA ANIYORUZ…
ANDIMIZI SONSUZA DEK OKUYACAĞIZ…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder