2 Nisan 2013 Salı

Görevden Alınan ADD Isparta Şubesi Yönetimi, Kararın İptali İçin Mahkemeye Başvurdu



ANKARA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ ’NE
Gönderilmek Üzere
NÖBETÇİ  ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE
ISPARTA

                                                                             İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR

  DAVACILAR     : 1-  : 1-  O.Mümtaz ÇAPÇI (TC:17735241134)
PirimehmetMh. Mimar Sinan Cd. Uslu Ün Psj. Kat:2 No: 16-17 ---ISPARTA
                                       2-Feray SELEK (TC:13037397722)
PirimehmetMh. Mimar Sinan Cd. Uslu Ün Psj. Kat:2 No: 16-17 ---ISPARTA
                                       3-Abdullah GÖKTAŞ (TC:39169527158)
PirimehmetMh. Mimar Sinan Cd. Uslu Ün Psj. Kat:2 No: 16-17 ---ISPARTA
                                       4-Niyazi ÇAMURCU(TC:38713449076)
PirimehmetMh. Mimar Sinan Cd. Uslu Ün Psj. Kat:2 No: 16-17 ---ISPARTA
                                       5-Muhittin PEKER(TC:16373286286)
PirimehmetMh. Mimar Sinan Cd. Uslu Ün Psj. Kat:2 No: 16-17 ---ISPARTA
                                        6-Vedat HALICIOĞLU(TC:31159795820)
PirimehmetMh. Mimar Sinan Cd. Uslu Ün Psj. Kat:2 No: 16-17 ---ISPARTA

DAVALI               :Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı
                           Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:102/7-8  Maltepe/ ANKARA

DAVA                : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulunun 17.02.2013 tarih ve 3 sayılı kararı ile ADD Isparta Şube Yönetim Kurulu Başkanlığı/ Üyeliği görevinden alınmamız ile ilgili Genel Yönetim Kurulu karının “İPTALİ” istemidir.
       
AÇIKLAMALAR    : Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezinin 21.02.2013 tarih ve 2013/249 -251-253 -254-255-394-395 ayılı “Karar Tebliği” yazıları ile;
Genel Yönetim Kurulunun 17.02.2013 gün ve 3 sayılı toplantısında GYK Üyesi Mehmet Pınar'a fiili saldırıda bulunmak, görevden alınan Şube eski başkanı Mahmut Özyürek ile ilgili GYK kararlarını hiçe saymak, "o yoksa biz de yokuz, hepimiz istifa ederiz" biçiminde bildiri hazırlamak eylemlerinizden dolayı; 9-10 Haziran 2012 tarihinde yapılan 12.0Iağan Genel Kurulda verilen "Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Genel Yönetim Kuruluna Tüzük, Yönetmelik ve yasalara aykırı hareket etmeleri halinde Şube Yönetim Kurullarını geçici olarak görevden alma" yetkisine dayanarak şube yönetim kurulu üyeliğinden alındığım” tarafımıza tebliğ edilmiştir.
1-Hakkımızda ileri sürülen suçlamalar maddi dayanaktan yoksun, mesnetsiz, hukuksuzdur. “Mehmet Pınar a fiili saldırıda bulunmak” iddiası gayri ciddidir. Fiili saldırı “darp” sonucunu yaratır. Darp, Tıbbı rapor ve tanıkla kanıtlanır. Yalnızca şahsın maddi dayanaktan yoksun  “Bana Fiili saldırı yapıldı” suçlaması/iftirası ile görevden alınmamız hukuku ayaklar altına almaktır.
 Kaldı ki Fiili saldırının gerçekleştiği iddia olunan yer ADD Isparta Şube binası, zaman saat 11.30-14.00 sularıdır. Bu zamanda ve belirtilen yerde bulunmayan “Niyazi Çamurcu-Okulda derste, Vedat Halıcıoğlu- Tarım İl Müdürlüğünde –görevde, Leman ÇAÇUR-Evinde hasta bakmakta” olmaları nedeniyle, bir kişinin aynı anda, iki ayrı mekânda bulunması, günümüz teknoloji ile olanaksız olduğundan  “GYK Üyesi Mehmet Pınar'a fiili saldırıda bulunmaksuçunu işlemiş olmaları olanaksızdır.
2- Önceki Şube Başkanımız Mahmut Özyürek’in görevden alınması ve üyelikten çıkarılması işleminin “haksız ve hukuksuz” olduğu kanaatimizi, “tüzüğümüz sınırları içinde demokratik yol ve yöntemlerle genel merkeze yazılı olarak iletmekle” hangi kuralı ihlal ettiğimizi, hangi suçu, nasıl işlediğimizi de anlayabilmiş değiliz.
3- ADD Genel Merkezinin, her birimize ayrı ayrı gönderdiği, ancak içeriği aynı olan “tebliğ yazıları ile  “görevlerimizden alınmamız” tarafımıza verilmiş bir “cezai” işlemdir. Hâlbuki Anayasa'nın 129/2. maddesinde, “memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyeceği” hükme bağlanmıştır.
Anılan Anayasa hükmünün gerekçesinde, "yapılacak disiplin kovuşturmalarında ve disiplin cezası uygulamasında ilgiliye isnat olunan hususun bildirilmesi, dinlenilmesi, savunmasını yapma imkânı tanınması bu madde ile güvence altına alınmaktadır" ifadelerine yer verilerek, disiplin cezaları ile ilgili olarak Anayasal güvenceye bağlanan savunma hakkının içeriği belirtilmiştir.
Savunmamız alınmadan görevlerimizden alınmamız, başta Anayasamız olmak üzere, Yürürlükteki yasalara, Avrupa İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin, savunma hakkını düzenleyen hükümlerine aykırıdır.
4-Genel Kurulun "Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Genel Yönetim Kuruluna Tüzük, Yönetmelik ve yasalara aykırı hareket etmeleri halinde Şube Yönetim Kurullarını geçici olarak görevden alma" yetkisi ise “Butlanla malûl” bir yetkidir. Yani yok hükmünde bir işlemdir.
5- Çünkü, hakkımızda verilen “ görevden alma ” kararı, Medeni Kanuna ve Dernekler yasasına da aykırıdır. Çünkü Medeni Kanuna göre “ 
·                        Genel Kurul, derneğin en yetkili organıdır –
·                        Üyenin derneğe alınmasına veya dernekten ihracına karar verir –
·                        Genel kurulun onayını almayan yönetim veya disiplin kurulu kararları, derneğin kararı olarak kabul edilemez.
6- “Genel Kurulun “geçici olarak görevden alma” yetkisini, Genel Yönetim Kuruluna devretmesini, meşru ve yasal kabul etsek bile  “ Genel Yönetim Kurulunun”  bu yetkiyi kullanması sınırsız, sorumsuz ve keyfi değildir. Yetkiye veren Genel Kurul, “Tüzük, Yönetmelik ve yasalara aykırı hareket etmeleri hali”ni “ÖNKOŞUL olarak koymuştur.
Bizlerin hiçbir tüzük, yönetmelik ve yasaya aykırı davranışımız söz konusu değilken, Genel Yönetim Kurulunca görevlerimizden alınmamızda; devredilen bir yetkinin kullanımında, yasa ve yönteme uyulmayarak, özel kasıtla ve keyfi hareket edilmiş,  devredilen yetki amaç dışı kullanılmıştır, Bu aynı zamanda “kanuna karşı hile” yolu ile “görevi ve yetkiyi” bilerek kötüye kullanmadır.
ADD Tüzüğünün 18. Maddesi Genel Yönetim Kurulunun görev ve yetkilerini düzenlemektedir. Bu düzenlemede Genel Yönetim Kurulunun, şube yönetim kurullarını görevden alma yetkisi yoktur. Bu yetki Tüzükte Genel Kurulun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Ayrıca görevden alma yetkisinin gerçekleşebilmesi, ancak soruşturma sonucunda ve savunma hakkının kullandırılmasıyla olanaklıdır. Soruşturma ve savunma hakkı anayasal koruma altındadır. Tüm bunlara rağmen; ADD Genel Yönetim Kurulu; maddi temeli olmayan bir görevden alma gerekçesi öne sürerek, Anayasa, Kanun ve Dernek Tüzüğünün açık hükmüne aykırı işlem yapmıştır.
 Özetle; ADD Genel Başkanının, Genel Yönetim Kurulunun, kendilerine verilen yetki, görev ve hakkı “ağır kusur”  derecesinde, dürüstlük kuralına aykırı olarak kötüye kullandıkları, yani “kasıtlı” ve “keyfi” davrandıkları şüpheye yer bırakmayacak derecede açıktır.
7- Anayasada tanınan hak ve hürriyetler aynı zamanda Anayasal koruma altındadırlar Anayasamızın (Değişik: 3.10.2001-4709/3 Md.)14/2 Maddesi-  “……Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak şekilde yorumlanamaz” demektedir.
‘'Güvenin kötüye kullanılması'', yetkinin yasalara aykırı yolda kullanılması halidir.  Görev ve yetkilerin kötüye kullanılması, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin yok edilmesi sonucunu doğurur ki, bu durumda,  hukukun bireyin temel hak ve özgürlüklerini koruma görevi ortaya çıkar.
Yine Anayasamızın 33. Maddesi, Dernek Kurma Hürriyetini Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir. ”Hiç kimse bir derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz”  Anayasal güvence altına almaktadır.
8-ADD Isparta Şube Yönetim Kurulu Başkanlığı/ Üyeliği görevinden hukuka aykırı bir davranışla alınmamız, Anayasa ile güvence altına alınan hak ve hürriyetlerimizden yoksun kılınmamız sonucunu yaratmaktadır. Aynı zamanda toplum içerisindeki saygınlığımız bu hukuka aykırı işlem nedeniyle ağır şekilde zedelenmiştir. Nitekim TCK 108. Maddede belirtildiği üzere,  Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak” cezai yaptırım gerektirir bir işlem ve eylemdir.
Yine; 5237 sayılı TCK’da “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” başlığıyla 109 uncu maddede; “Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir” hükmü yer almaktadır.
9- Tüm bu hukuksal ve yasal gerekçelerimiz göz önüne alınırsa,  ADD Genel Yönetim Kurulunun 17.02.2013 tarih ve 03 sayılı kararı hukuksal değil,hukuka aykırılık oluşturan”,  siyasal, aynı zamanda hukuk, tüzük ve ilgili mevzuaat  ihlal edilerek alınmış bir karardır.

YASAL NEDENLER: İlgili Yasal Mevzuat,

KANITLAR            : ADD Genel Başkanlığındaki  Görevden Alma kararına ilişkin dosya
                                 münderecatı ve sair deliller.


SONUÇ VE İSTEM:
                            Yukarıda açıklanan nedenler ve sunulan kanıtlar değerlendirilerek ;
a.                      İptali talep edilen Genel Yönetim Kurulunun 17.02.2013 tarih ve 3 sayılı  kararın dava sonucuna kadar uygulanmamasına yönelik  İHTİYATİ TEDBİR KARARI verilmesine,
b.                        Yargılamanın yapılarak, hakkımızda, ADD Genel Yönetim Kurulunun 17 Şubat 2013 tarih ve 03 sayılı kararının iptaline,
c.                       Yargılama giderlerinin davalı Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanlığı yükletilmesine karar verilmesini arz ve talep ederiz.19.03.2013


         Davacı                        Davacı                            Davacı                                                    Davacı                 

 O.Mümtaz ÇAPÇI            Feray SELEK                Abdullah GÖKTAŞ                        Niyazi ÇAMURCU




        Davacı                                                                      Davacı

Vedat HALICIOĞLU                                  Muhittin PEKER





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder